Navigate dropdown

Het fietstochtje op een kabel 5 meter boven de grond is een spannend voorbeeld van de werking van zwaartekracht. Durf jij het?

Volg nauwgezet de instructies van de edutainer die je op de fiets helpt. Deze fiets is veilig,... zolang je de regels volgt: je binnenbeenlengte moet minimaal 70 cm zijn, je mag niet zwaarder zijn dan 100 kg en je mag geen loshangende kledingstukken dragen.

Wij raden iedereen die last heeft van hoogtevrees, evenwichtsstoornissen, coördinatieproblemen, duizeligheid, epilepsie, enz., ten zeerste af om te fietsen. Wens je dit advies te negeren, of waag je je aan stuntwerk, dan is dat op eigen risico.

De fiets blijft in evenwicht op de kabel! Zelfs als je even naar één kant helt, komt hij altijd weer mooi recht. De zwaartekracht trekt recht naar beneden aan je zwaartepunt. Als dat zich niet precies recht boven je steunpunt bevindt, ga je draaien rond je steunpunt. Je valt om. Door de zware massa (150 kg) onder deze fiets bevindt zijn zwaartepunt, zelfs met jou erop, zich onder zijn steunpunt (de kabel). Ga je nu scheef hangen, dan trekt de zwaartekracht het zwaartepunt opnieuw naar zijn laagste positie, precies onder het steunpunt. De fiets komt rechtop.

Are you a visitor? Teacher? Or interested in hosting an event at Technopolis? Switch to your customized offer.