Technopolis is gesloten
Dag van de Wetenschap 2019

Slechts € 1 inkom op Dag van de Wetenschap

Feest mee op zondag 24 november!
Op zondag 24 november vieren we in heel Vlaanderen opnieuw de Dag van de Wetenschap! In Technopolis, waar élke dag al in het teken van de wetenschap staat, halen we op deze dag alles uit de kast. Zet je schrap voor een heel arsenaal aan extra workshops en andere activiteiten, allemaal bovenop het gebruikelijke dagprogramma en dit voor slechts 1 symbolische euro inkom per persoon! De online tickets zijn intussen UITVERKOCHT, maar je kan op de Dag van de Wetenschap zelf nog een ticket aan € 1 aan de kassa kopen. Wees er die dag héél snel bij! Van zodra onze maximum capaciteit bereikt is, kunnen we geen extra bezoekers ontvangen.

Neem gratis deel aan deze workshops!

Op de Dag van de Wetenschap bieden we, in samenwerking met enkele partners, een heleboel extra workshops aan. Daarnaast kan je ook deelnemen aan onze workshops in het Lab en Atelier (beide open van 12u30 tot 16u).

Dag van de Wetenschap leuke chemische proefjes

Leuke chemieproefjes!

Met chemie kan je de leukste dingen maken, zoals superslijm of een badbommetje! Misschien heb je altijd al wel eens je handen diep in Oobleck willen steken?! Wat je gemaakt hebt, mag je achteraf mee naar huis nemen.

Zet je schrap voor een reeks workshops en demo’s van KVCV die de fascinerende wereld van de chemie illustreren, zoals “Lanceer je eigen raket!”, “Groei je eigen regenboogmuffin in minder dan een minuut” en de demo “instant stalagtiet”.

5 tot 15 jaar
10u tot 17u
Dag van de Wetenschap USB energiefiets

USB-energiefiets

Neem plaats op onze USB-energiefiets! Trap eens goed door en lever op een gezonde én duurzame manier stroom aan voor het analoge experimenteerbord, het E-BORD en de digitale besturing die ontwerpen en samengesteld werd bij ie-net | VIK Mechelen.

Vanaf 6 jaar
9u30 tot 17u
Dag van de Wetenschap creatief met glas

Creatief met glas

Ga aan de slag met een elektrisch graveertoestel en leer hoe je jouw glas kan versieren. De mogelijkheden zijn onbeperkt tijdens deze workshop van Natuur en Wetenschap. Jouw creatief werkje mag je meenemen naar huis.

Vanaf 10 jaar
9u30 tot 17u
Dag van de Wetenschap meet je gevoelstemperatuur

Meet je "gevoelstemperatuur"!

Soms is het buiten wel 5°C, maar door de koude wind zou je zweren dat het vriest! Je gevoelstemperatuur ligt dan lager dan de werkelijke temperatuur. Hoe meet je je eigen gevoelstemperatuur?

Je hoeft het je niet langer meer af te vragen! ie-net | VIK Mechelen bouwde een experiment met een ARDUINO UNO die geprogrammeerd werd om met een sensor de "gevoelstemperatuur" te kunnen meten. Je ziet het resultaat in cijfers, in kleur én tekst!

8 tot 12 jaar
9u30 tot 17u
Dag van de Wetenschap logische schakelingen

Begeleide digitale experimenten van logische schakelingen

Tijdens deze workshop koppelen we het analoge experimenteerbord van ie-net | VIK Mechelen, het E-BORD, aan een ARDUINO UNO. Daarbij maken we gebruik van verschillende componenten die dienst doen als 'triggers' voor het leggen van verbindingen.

Zo gebruiken we de schakelingen om de logische EN- en de OF-schakeling te visualiseren. Met deze bouwstenen bouw je vervolgens onder begeleiding verschillende logische schakelingen.

Vanaf 8 jaar
9u30 tot 17u
Dag van de Wetenschap analoge schakelingen

Begeleide experimenten van analoge basisschakelingen

Neem deel aan een reeks analoge experimenten met behulp van het E-BORD, een experimenteerbord ontworpen door ie-net | VIK Mechelen. Tijdens deze workshop leer je bij over de werking en praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen.

Eens je daarover hebt bijgeleerd, dan ben je er klaar voor om onder begeleiding nog verschillende analoge schakelingen te bouwen. Deze schakelingen worden ook nog gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling.

Vanaf 8 jaar
9u30 tot 17u

Maak kennis met AI en andere technologieën van IBM via deze leuke toepassingen

Partner IBM laat je op de Dag van de Wetenschap al spelend kennismaken met de nieuwste technologische snufjes.

RedBull Racing Simulator

Neem plaats en waan je op een echte F1 racebaan. Al racend leer je iets bij over virtual reality en artificiële intelligentie!

9u30 tot 17u

Maak kennis met Pepper

Robot Pepper begroet je ongetwijfeld met een "dab" of een ander kunstje in onze inkomhal. Vergeet je telefoon niet voor een selfie!

9u30 tot 17u

Slimme kickertafel

Daag je vrienden uit op een wel heel bijzonder partijtje tafelvoetbal! Onze kickertafel is niet alleen uitgerust met Internet-of-Things-technologie, maar ook met artificiële intelligentie.

9u30 tot 17u

Machine Learning Game

Speel de Machine Learning Game en leer hoe je computers alsmaar slimmer kan laten worden.

9u30 tot 17u

Maak een ontwerp voor de 3D-printer

Heb je altijd al eens iets willen ontwerpen op een 3D-printer? Dit is je kans!

9u30 tot 17u

Ontdek wat Scanbie kan met laserscanning en drones!

Scanbie creëert digitale twins

Niet van mensen, maar wel van gebouwen en andere objecten! Met laserscanning en drones wordt het te scannen gebouw of object gecapteerd en omgezet tot een fotorealistisch 3D-model.

Het resultaat kan dan zowel op computer als met de nieuwste technologie van virtual en augmented reality langs alle kanten en vanuit alle hoeken bekeken worden. Benieuwd wat de voordelen zijn en hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Zet je schrap voor een unieke, niet te kopiëren demonstratie, op de Dag van de Wetenschap in Technopolis!

10u tot 17u

Bewonder uitvindingen van jonge Edisons

Uitvindingengalerij goIT

Het goIT onderwijsproject van Tata Consultancy Services inspireert kinderen om met technologie, coding en ontwerpen aan de slag te gaan. In galerij, die op de Dag van de Wetenschap in Technopolis staat, kan je de uitvindingen van de jonge Edisons bewonderen. Jongeren gingen de uitdaging aan om 'het ideale lunchpakket' voor elkaar te ontwerpen. Maak kennis met de vernuftige oplossingen en ontdek wat technologie en ontwerpen voor jou kan betekenen!

9u30 tot 17u

Praktisch

Alle activiteiten zijn inbegrepen in de inkomprijs van € 1/persoon.
Alle tickets aan € 1 voor de Dag van de Wetenschap in Technopolis zijn enkel geldig op zondag 24 november 2019. Intussen zijn alle online tickets van € 1 UITVERKOCHT. Je kan op 24 november zelf nog een ticket aan € 1 aan de kassa kopen, maar we raden je aan om er die dag héél snel te bij zijn! Van zodra onze maximum capaciteit bereikt is, kunnen we geen extra bezoekers ontvangen.
Zondag 24 november 2019

Nog veel meer op het programma!

Op de Dag van de Wetenschap voorzien we een heleboel extra workshops. Allemaal bovenop het gebruikelijke programma met workshops in het Lab en Atelier. Daarnaast trakteren we je op regelmatige tijdstippen op demo's in de tentoonstellingsruimte en een spectaculaire show!

Ook dit is allemaal inbegrepen in de toegangsprijs van € 1 per persoon.

Élke euro naar het goede doel!

Op de Dag van de Wetenschap vragen we van jou slechts 1 symbolische euro toegang. Zo willen we iederéén de kans geven om mee te vieren op de Dag van de Wetenschap!

Elke euro die we ontvangen, gaat naar Teach for Belgium, een organisatie die zich richt op het verminderen van onderwijsongelijkheden, in het kader van de Warmste Week.

Over de Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid, die van de Dag van de Wetenschap een jaarlijks terugkerend gebeuren maakt.De Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.