Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/​of je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Iedereen onderzoeker

Maak deze zomer de onderzoeker in jezelf wakker
Nieuw
8+
Zit curieuzeneuzen in jouw bloed? En kan je niet wachten om jouw steentje bij te dragen aan de wetenschap? Dan schuilt er in jou ongetwijfeld een echte onderzoeker. En nee daarvoor hoef je niet nog wat langer op de schoolbanken te zitten (of ernaar terug te keren). Zolang je zin hebt om de wereld rondom jou te verkennen, kan jij bijdragen aan wetenschappelijk onderzoek dat er écht toe doet. In onze tijdelijke expo “Iedereen onderzoeker” tonen we je graag hoe.
Citizen science

Allen voor de wetenschap

Eén voor allen en allen voor één. Dat is niet alleen de slogan van de musketiers. Ook de wetenschap is er voor iedereen en iedereen kan er ook voor de wetenschap zijn. Dat is het principe van de burgerwetenschap, ook wel bekend als citizen science.

We zijn ervan overtuigd dat er in iedereen een onderzoeker schuilt. Ja, ook in jou. Daarom vertellen we in onze tijdelijke expo je niet alleen alles over (het ontstaan van) burgerwetenschap, we doen we er ook alles aan om de onderzoeker in jou wakker te schudden.

Vitrinekast

Steek je neus in 15 projecten

De tijd dat onderzoek enkel verricht werd door Albert Einsteins met een muur vol diploma’s ligt gelukkig in het verleden. Dat wordt helemaal zo klaar als een klontje in onze expo waar we fier 15 onderzoeksprojecten uit de doeken doen waar een heleboel niet-wetenschappers aan meewerkten.

Krijg je plots ook zin om ook naar de sterren te luisteren? Kriebelt het om de kleur van spinnen te onderzoeken? Wil je ontdekken welke dieren en planten er in je tuin leven? Of kan je niet wachten om de waterkwaliteit in je buurt te meten? We tonen je maar al graag de weg.

20210607 Technopolis Scivil 56

Eerst even je batterij opladen?

Valt je smartphone uit net op het moment dat je je online wilde aanmelden voor een van onze projecten? Geen nood! Als je je oplader meebrengt, dan kan je je telefoon al fietsend opladen op één van onze twee WeWatt-fietsen.

Monarchvlinder

Krijg je al vlinders in je buik?

Onderzoek verrichten is dan ook best spannend. Van 3 tot 25 juli kan je meedoen aan de Grote Vlindertelling van Natuurpunt. Eén keer gedurende vijf minuten vlinders in je tuin tellen, helpt het onderzoek en de bescherming van vlinders al vooruit.

Praktisch

Inbegrepen in je dagticket voor Technopolis
In iedereen schuilt een onderzoeker, ook in kinderen vanaf 8 jaar. Sommige projecten in de expo zijn (ook) voor kinderen, andere eerder voor jongeren en volwassenen.
De expo loopt tijdens de zomer van 2021.

Workshops voor de beginnende onderzoeker

Hoe zorg je voor verkoelende plekjes in je tuin tijdens een hittegolf? Hoe maak je je tuin egelvriendelijk? Hoe test je de kwaliteit van water? En hoe onderscheid je invasieve waterplanten van inheemse? Ontdek het antwoord op deze en nog vele andere vragen in onze zomerbar.

In samenwerking met Scivil

Ideetje voor een onderzoek? Nieuwsgierig naar meer?

Wil je zelf een onderzoeksproject opstarten? Of heb je een briljant idee voor een nieuw project en zoek je partners? Of ben je gewoon razend nieuwsgierig naar nog andere onderzoeksprojecten? Bij Scivil helpen ze je graag verder.

Scivil is het kenniscentrum voor burgerwetenschap in Vlaanderen. Zowel wetenschappers als niet-wetenschappers kunnen bij hen terecht met al hun vragen over onderzoek.

Koop je tickets online en laat weten wanneer je langskomt

Om precies te kunnen weten hoeveel bezoekers wanneer langskomen, verkopen we enkel nog tickets online en vragen we je om aan te geven op welke dag en hoe laat je precies langskomt. Heb je nog een geldig ticket of ben je abonnee? Dan hoef je enkel nog aan te duiden wanneer je op bezoek komt. Je krijgt vervolgens een registratiebevestiging om samen met je ticket of abonnement voor te leggen.