We zijn open op woensdag, in het weekend en tijdens de krokusvakantie! Om ons te bezoeken heb je een online ticket en/​of een registratiebevestiging nodig. Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

Wetenschatten

Hoe zou de wereld eruit zien zonder deze wetenschappelijke principes?
8+
In Technopolis vind je voortaan een hele reeks “wetenschatten”. Geen opgeblonken, historische onvervangbare objecten die te kostbaar zijn om aan te raken, maar ze zijn minstens even waardevol en fascinerend! We hebben het over een collectie wetenschappelijke principes, die zó belangrijk zijn dat de wereld er heel anders uit zou zien als ze niet zouden bestaan.

Wow, de wereld op z’n kop!?

Stel dat trillingen geen geluid voortbrachten? Of dat de evolutie ons had opgezadeld met niet-plooibare vingers? En hoe zou de aarde eruitzien zonder magneten of magnetisme! En wat als er geen middelpuntzoekende kracht bestond? Onze opstellingen in de expo "Wetenschatten" zetten je stuk voor stuk aan het denken!

Wetenschatten

Ga op zoek naar deze "wetenschatten"

Hoe handig ben jij 3

Hoe handig ben jij?

Probeer de veters van een schoen te knopen met twee tangen in plaats van je vingers. Wedden dat je opeens anders nadenkt over die schatten aan je handen? Robotbouwers vinden het dan ook een enorme uitdaging om de behendigheid van menselijke vingers na te bootsen.

Draaiend water 3

Draaiend water

Om te begrijpen wat middelpuntzoekende en middelpuntvliedende kracht inhoudt, geef je best even goeie draai aan de hendel van onze watertank. Ben je verrast te zien wat het water doet of doet het je ergens aan denken?

Links rechts averechts 1

Links, rechts ... averechts!

De lijnen volgen en je juiste voet voor zetten ... Zolang je geen glaasje te veel op hebt of net van een draaimolen komt, is dat is kinderspel. Maar wacht totdat je onze speciale bril opzet en merkt dat links plots rechts lijkt en omgekeerd!

Slofofoon 5

Slofofoon

Wat als trillingen geen geluid voortbrachten? Dan zou je geen leuk deuntje kunnen maken door met de slipper op onze slofofoon te meppen. Merk vooral op dat de lengte van de buizen heel belangrijk is.

Omhoog rollen 2

Omhoog rollen

Kijk, die kegel rolt omhoog! Of toch niet? Probeer zowel de cilinder als de kegel omhoog te rollen. Zie je het verschil? Tip: kijk eens naar hoe het zwaartepunt zich beweegt!

Hypercoole hyperbool 2

Hypercoole hyperbool

Een rechte staaf gaat door een gebogen opening. Waar of niet? Test deze hypothese uit aan de hand van onze hypercoole hyperbool.

Wervelende wentels 5

Wervelende wentels

Een draaikolk zoals deze kom je niet vaak tegen! Daarom raden we je aan om eerst even in je ogen te wrijven vóórdat je aan de schijf van deze wervelende opstelling draait. Merk je dat niet alle vloeistofdelen even snel bewegen?

Magnetische wervelstorm 3

Magnetische wervelstroom

We houden een race: magnetisch tegen niet-magnetisch. Het raceparcours: twee aluminium buizen met gaten erin, zodat je de race goed kunt volgen. Maar goed dat magnetisme bestaat, want anders zou deze race helemaal geen race zijn!

Inpaktalent 6

Inpaktalent

Eén uitsparing en zeven blokken. Slaag jij erin om alle blokken in die ene uitsparing te krijgen?

Praktisch

Inbegrepen in de prijs van je dagticket

Koop je tickets online en laat weten wanneer je langskomt

Om precies te kunnen weten hoeveel bezoekers wanneer langskomen, verkopen we enkel nog tickets online en vragen we je om aan te geven op welke dag en hoe laat je precies langskomt. Heb je nog een geldig ticket of ben je abonnee? Dan hoef je enkel nog aan te duiden wanneer je op bezoek komt. Je krijgt vervolgens een registratiebevestiging om samen met je ticket of abonnement voor te leggen.