Prikkelarme dag

Kom rustig experimenteren op zondag 30 juni
Iederéén verdient een leuke dag vol wetenschap en technologie, ook wie niet van te veel prikkels houdt.

Daarom organiseren we op zondag 30 juni tussen 9u30 en 17u opnieuw een prikkelarme dag, compleet met een prikkelarme show, demo’s en workshops.
Prikkelarme Dag 62

Tip

Koop via deze pagina eerst je tickets voor de prikkelarme dag. Voltooi je bestelling nog niet, maar keer terug naar het overzicht. Klik vervolgens op de workshop waaraan je wil deelnemen en kies een tijdslot. Zo hoef je maar één keer je gegevens door te geven en ontvang je al je tickets (zowel voor de toegang als voor de workshops) in één mail. Omgekeerd kan natuurlijk ook: eerst je workshop reserveren en dan je tickets kopen.

Abonnees kunnen gratis reserveren door in de ticketmodule een gratis ticket toe te voegen. Heb je vragen, stuur dan een mail naar info@​technopolis.​be.

Minder prikkels, meer plezier

Prikkelgevoelige kinderen en volwassenen voelen zich niet veilig op een plek met te veel prikkels. Daarom proberen we op zoveel mogelijk manieren het aantal prikkels te verlagen.

We laten niet meer dan 300 bezoekers toe en dempen zoveel mogelijk licht en geluid. Zo schakelen we het omroepsysteem en (waar het kan) de schermen uit. Verder kan je toekomen en vertrekken wanneer je wil.

Stappenplan en prikkelmand

Onze tentoonstellingsruimte is één grote open ruimte. Dat betekent veel prikkels, maar tegelijk ook een gevoel van overzicht. Daarom bakenen we geen zones af. Bij prikkelrijke opstellingen hangt een speciaal bordje.

Als extra ondersteuning bieden we op deze dag een visueel stappenplan en sensorische gids aan en een prikkelmand met hulpmiddelen zoals zonnebrillen, handschoenen, fidgets… 

Blijf je eten?

Of zie je tussendoor een snackje of een drankje wel zitten?

Bekijk ons menu

Wordt het even te veel?

Daar hebben we alle begrip voor. Daarom voorzien we 3 prikkelarme rustruimtes met o.a. (voor)leesboeken en verzwaringsknuffels om even terug op adem te komen. 

Daarnaast kregen onze medewerkers een opleiding rond autisme en houden ze tijdens de prikkelarme dag een extra oogje in het zeil.

Prikkelarme Dag 56

Aangepaste demo's en show

Zonder reservatie

In onze tentoonstellingsruimte kan je met een hoofdtelefoon een aangepaste versie van De Wolkenmaker, een demo met proeven rond droogijs (vanaf 6 jaar), bijwonen. Daarnaast kan je doorlopend puzzels oplossen en proefjes uitvoeren aan de demokar.

Tot slot kan je in ons auditorium ook de prikkelarme versie van Een half uur natuur (vanaf 4 jaar), een show over allerlei fascinerende natuurverschijnselen, bijwonen. 

Ons prikkelarm programma 

11:00 — 11:15Demo De wolkenmaker
11:45 — 12:15Show Een half uur natuur
12:30 — 12:45Demo De wolkenmaker
13:30 — 14:00Show Een half uur natuur
14:15 — 14:30Demo De wolkenmaker
15:00 — 15:30Show Een half uur natuur
15:45 — 16:00Demo De Wolkenmaker

Aan het einde van de show verschijnt een grote vuurbal. Wil je dit liever niet zien, dan kan je de show wat vroeger verlaten. Onze edutainer kondigt dit moment duidelijk aan.

Lasercutter 6

Workshops in kleine groepjes

Met reservatie

Op onze prikkelarme dag kan je ook in een klein groepje van 6 tot 8 deelnemers (exclusief begeleiders) aan een workshop deelnemen. Je kan lasercutten in het Atelier (vanaf 8 jaar) of superslijm maken in het Lab (vanaf 10 jaar). Elk kind kan met een aparte set materiaal aan de slag.

Jongere kinderen kunnen ook deelnemen als een ouder, nonkel, tante… een handje toesteekt.

Tussen 10u50 en 16u50, tijdsloten van 30 minuten

Waarom een prikkelarme dag?

Omdat iederéén recht heeft op een kans om te ontdekken hoe leuk wetenschap en technologie zijn, ook kinderen en volwassenen die moeite hebben met prikkelverwerking. Tijdens de prikkelarme dag doen we ons best om een omgeving te creëren waar zij zich veilig kunnen voelen.

Wie kan allemaal deelnemen?

Iedereen die nood heeft aan een prikkelarme omgeving om van een uitstap naar Technopolis te kunnen genieten en één of meerdere begeleiders. 

Bemachtig op tijd je tickets

We ontvangen bewust weinig bezoekers. Om zeker te zijn dat er nog plaats is, koop je best nu al online je tickets. Ook begeleiders hebben een ticket nodig. 

Koop je tickets

Prikkelarm, niet prikkelloos

We kunnen niet vermijden dat enthousiaste bezoekers voor extra prikkels zorgen. We doen echter ons best door een oogje in het zeil te houden.

Recht op gratis toegang? 

Of heb je een abonnement? Voeg dan via de ticketmodule een gratis ticket’ toe aan je bestelling. We geven gratis toegang aan één begeleider:

  • per rolstoelgebruiker of blinde persoon
  • per twee bezoekers met een handicap indien ze geen rolstoel gebruiken of niet blind zijn

Ook wij leren bij

Heb je ideeën of tips voor onze prikkelarme dagen, laat het gerust weten aan Marian Michielsen via marian.​michielsen@​technopolis.​be. Vul achteraf zeker ook de enquête in.

Toegankelijkheid en voorzieningen

Op welke voorzieningen kan je rekenen tijdens je bezoek? Filter op beperking en krijg in één oogopslag alle informatie die je nodig hebt om je uitstap voor te bereiden. Daarnaast kan je Technopolis virtueel al een keertje verkennen.

Ontdek meer

Over prikkelverwerking

In ons dagelijks leven zijn er veel prikkels te verwerken die vaak als normaal worden ervaren. Maar als de hersenen deze prikkels niet gelijktijdig kunnen verwerken, ontstaan er problemen rondom de informatieverwerking. Hierdoor kunnen er allerlei problemen ontstaan, denk hierbij aan concentratieproblemen, een zenuwachtig gevoel krijgen of overstimulatie.

Mensen met niet aangeboren hersenletsel en mensen met ASS hebben vaak baat bij prikkelarme omgevingen. Ook mensen met ADHD, epilepsie of mensen die herstellen van een hersenbloeding, burn-out, hersenschudding of een herseninfarct verwerken prikkels moeilijker.

Met dank aan de spelers van de Nationale Loterij

Dankzij hen steunt de Nationale Loterij de prikkelarme dag in Technopolis.