Gratis
12+

What's NEXT

Talks over duurzaamheid
Laten we het eens hebben over duurzaamheid”. Maar dan echt. Het woord valt vaak genoeg, maar doen we ook genoeg om de toekomst te verbeteren? We nodigden 5 sprekers uit die een pak meer doen dan het alleen maar uitleggen.

En what’s NEXT? Zelf in gang schieten. Stop voor of na de talks even bij onze standen en ontdek hoe jij, ja jíj het verschil kan maken.

Wil je erbij zijn op zaterdag 29 oktober van 14u tot 17u? t Zal wel zijn.
Seppe Smits weg natuur fiets
Spreker talks met publiek

Wie zijn de sprekers op onze talks?

Moenia Ladhib

Duurzaamheid is geen synoniem voor saai: dat komt Moenia Ladhib in geuren en kleuren vertellen. En ze kan het weten. Ze heeft Ecossentials, een zerowaste webshop die uit z’n voegen barst van de ecologische alternatieven, opgericht.

Zoiets speel je niet klaar van de ene dag op de andere. Moenia neemt je tijdens haar talk mee terug in de tijd toen ze nog studente was en het idee ontstond om duurzaam te ondernemen. De weg die ze aflegde is er een met ups & downs en een vleugje humor…

© Foto: Aiki Photography

Moenia Ladhib talks Ecossentials

Seppe Smits

Vind je Seppe niet in België? Dan zoeft hij misschien net ergens van een gletsjer. Als professionele snowboarder reist hij voortdurend de wereld rond en dat betekent automatisch ook een grote voetafdruk. 

Of toch niet? Seppe vertelt graag hoe hij zijn voetafdruk compenseert en hoe hij met de fiets, boot, trein… de mooiste plekken in de wereld ontdekt.

Seppe Smits muts sneeuw
Thomas de Groote talk afval rivier

Thomas de Groote

Start klein, maar start vandaag.” Zo redeneerde Thomas de Groote in 2017 toen hij River Cleanup oprichtte met als missie om plastic in en langs onze rivieren op te ruimen. Zijn eerste cleanup duurde 10 minuten. Tegenwoordig doet hij beroep op 180000 vrijwilligers in 80 landen.

Met 11 miljard kg plastic die jaarlijks in onze waterwegen en oceanen terechtkomt zijn alle helpende handen nodig. Daarom tracht Thomas via River Cleanup zoveel mogelijk mensen, bedrijven, scholen en overheden aan te sporen om mee op te ruimen en om zo weinig mogelijk wegwerpplastic te gebruiken of te maken.

Julie Lietaer

Versleten jeansbroek? Geef die maar aan Julie Lietaer, bekend van o.a. #hackyourjeans. Wat afval is voor jou, transformeert zij in gloednieuwe én stijlvolle textielproducten.

Julie is CEO van haar familie- en textielbedrijf European Spinning Group (ESG), en richtte daarnaast ook de start-up Ariadne Innovation op, die digitale oplossingen voor duurzame textielproductie aanbiedt. Vraagje over circulair textiel en mode? Vraag haar gerust de kleren van het lijf!

© Foto: Marc Wallican

Julie Lietaer talks duurzaamheid

Chrostin

Chrostin, het alter ego van Christina De Witte, is cartooniste en illustrator. Zij wordt dus betaald om tekeningen te maken. Lang niet gek, toch? Maar wist je ook dat ze een hart heeft voor alles wat duurzaam is? Tot voor kort had ze zelfs een winkeltje vol tweedehands en zelf gemaakte spulletjes. 

En al hoeft ze er geen tekeningetje bij te maken om aan te tonen dat duurzaam ook leuk én kleurrijk kan zijn, ze doet het toch en met plezier. Tijdens haar zelf geïllustreerde presentatie vertelt ze met een lach en een knipoog over het het leven’ en laat ze zien hoe je je levensstijl gemakkelijk kan aanpassen om duurzamer te leven.

Foto: © Clara Benecia

Chrostin lachend tattoos c Clara Benecia

Bezoek onze standen

Hier moet je zijn als je wil weten hoe je zelf het verschil kan maken. En omdat vandaag beter is dan morgen, zetten we je al meteen aan het werk.

#hackyourjeans doos oude jeans

Breng een oude jeansbroek mee

Een scheur of twee (op de verkeerde plek), uit de mode, compleet afgewassen of niet al te flatterend voor je welgevormde derrière? Geef maar aan Julie! Zij geeft je oude jeans een nieuw leven.

Doe mee aan onze cleanup challenge

Waarom wachten tot anderen opruimen? Grijp een vuilzak, ga naar buiten en raap zoveel mogelijk zwerfvuil op in 10 minuten. Schrik niet wat en hoeveel je zomaar op straat vindt… Moge de snelste afvalopruimer winnen!

Wanneer en waar?

  • Zaterdag 29 oktober van 14u tot 17u.
  • Voor de talks moet je in het auditorium van Technopolis zijn. 
  • De standen vind je in onze inkomhal (niet per toeval vlakbij de ingang naar het auditorium).
Opruimers Cleanup

Programma

  • 14u00 : Moenia Ladhib
  • 14u15 : Seppe Smits
  • 14u30: Thomas de Groote
  • 14u45: pauze
  • 15u30: Julie Lietaer
  • 15u45: Chrostin
  • 16u00: napraten met drankje

Voor wie?

De thema’s die we aansnijden in What’s NEXT zijn belangrijk voor iederéén. Daarom zorgen we ervoor dat je vanaf 12 jaar al goed kan meevolgen.

Tikkeltje jonger? Dan ben je ook welkom, natuurlijk.

Hoe deelnemen aan de talks?

Deelnemen is volledig gratis, maar je schrijft je best in als je zeker wil zijn van een plekje.
Afval opruimen strand

Nieuwe talks op komst

What’s NEXT’ krijgt een vervolg. In een volgende reeks talks snijden we een ander thema aan dat bijzonder relevant is voor onze toekomst. Heb jij ideeën? Of ken je toevallig sprekers die je eindelijk eens aan het woord zou willen horen? Laat het ons weten via info@​technopolis.​be.