Kom je (ook) naar onze buitenexpo Insectopia? Koop dan zeker je tickets online als je zeker wil zijn dat er nog plaats is. 
Voordelige combitickets om Technopolis en Insectopia op één dag te bezoeken, zijn exclusief online verkrijgbaar.
Tickets & info

Workshops in de zomerbar

Ideaal bij de expo’s Zeekracht en Iedereen Onderzoeker
8+ | GRATIS
Deze zomervakantie is onze zomerbar de plek bij uitstek voor een verfrissend drankje, een lekker hapje én een heleboel leuke workshops. Ideaal voor wanneer je na het verkennen van onze gloednieuwe expo's Zeekracht en Iedereen onderzoeker nog méér wil ontdekken. Inschrijven is niet nodig en deelnemen is vol-le-dig gratis. Kijk snel op welke data er workshops zijn.

OffshoreWind4Kids

Je bent nooit te jong (of te oud) om bij te leren over hernieuwbare energie. Een belangrijke bron van deze groene energie zijn windturbines aan de kust. En wat is een betere manier om over de wetenschap en technologie erachter te leren dan al spelend met kleine windmolens? Ideaal voor wanneer je net een duik in de toekomst hebt genomen in Zeekracht, onze gloednieuwe expo over de zeeën en de havens.

In samenwerking met OffshoreWind4Kids

17, 21 en 25 juli, tussen 9u30 en 17u
Ongeveer 30 minuten
Twee groepjes van vier kunnen tegelijk deelnemen

CurieuzeNeuzen in de Tuin

Hoe zorg je voor verkoelende plekjes in je tuin tijdens een hittegolf? En hoe beschermen we onze natuur tegen droogte? Om dat te weten te komen, gaan we met z'n allen buiten curieuzeneuzen in de tuin bij Technopolis. Daar staan drie "tuintjes" met een gazondolk, een toestelletje dat de vochtigheid en temperatuur meet. Kan jij zien wat die ons vertelt? Via enkele proefjes ontdek je dat er ook in jou een echte onderzoeker schuilt.

In samenwerking met Scivil

28 juli en 4 augustus, tussen 14u en 17u
Ongeveer 20 minuten
Drie groepjes van vier kunnen tegelijk deelnemen

ObsIdentify

Hoe start je een onderzoek naar meikevers? En hoe maak je je tuin egelvriendelijk? Met de natuurapp ObsIdentify ontdek je dat met enkele tiks en swipes. Samen met Natuurpunt helpen we je graag aan de slag met deze app waarmee je 22 303 wilde dieren en planten kan herkennen door ze te fotograferen. Dat is niet alleen leuk, je bevordert er ook het onderzoek naar heel wat soorten mee. Je wordt beloond met allerlei tips om soorten te vinden, felbegeerde badges en te gekke challenges.

In samenwerking met Natuurpunt

31 juli en 20 augustus, tussen 10u en 14u
Ongeveer 20 minuten
Twee groepjes van vier kunnen tegelijk deelnemen

Stiemerlab

Hoe test je de kwaliteit van water? Met heel wat sensoren en waterstalen op heel wat verschillende locaties én - niet te vergeten - heel wat onderzoekers. En dat zijn niet altijd wetenschappers. Neem nu het Stiemerlab, een project waar wetenschappers en niet-wetenschappers samenwerken om de waterkwaliteit van de Stiemerbeek in Genk in kaart te brengen. Breng wat water uit je vijver, een beek uit in je buurt of uit je kraan mee en leer als een echte onderzoeker een waterstaalanalyse uit te voeren. 

In samenwerking met Scivil

14 augustus, tussen 10u en 17u
Ongeveer 20 minuten
Twee groepjes van vier kunnen tegelijk deelnemen

Bugs 2 the Rescue

Heb je ooit al gehoord van invasieve waterplanten? Dat zijn planten die hier eigenlijk niet thuishoren en een bedreiging vormen voor planten die hier altijd al geweest zijn. Daarom willen we ze hier eigenlijk liever niet. Dankzij Bugs 2 the Rescue doen niet alleen wetenschappers maar ook heel wat vrijwilligers onderzoek naar wat er nodig is om de verspreiding van deze invasieve waterplanten te stoppen. Hoe dat precies in z'n werk gaat, ontdek je in onze nepvijver. Kan jij de invasieve waterplanten onderscheiden van de inheemse?

In samenwerking met Scivil

18 en 21 augustus, tussen 14u en 17u
Ongeveer 20 minuten
Twee groepjes van 4 kunnen tegelijk deelnemen

Duurzame ontwikkelingsdoelen

Via deze workshops dragen we bij tot de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de VN. Techopolis mag zich dan ook met trots SDG Voice, oftewel luidspreker voor deze doelen noemen. 

  • Via Offshorewind4kids maken we kinderen bewust over betaalbare en duurzame energie (doel 7)
  • Via CurieuzeNeuzen in de Tuin stimuleren we klimaatactie (doel 13)
  • Via ObsIdentify doen we deelnemers nadenken over het leven op het land (doel 15)
  • Via Stiemerlab doen we deelnemers nadenken over het leven op het land (doel 15) en schoon water en sanitair (doel 6)
  • Via Bugs 2 the Rescue doen we deelnemers nadenken over het leven op het land (doel 15)

Praktisch

Volledig gratis (inbegrepen in je dagticket)
Aanbevolen voor iedereen vanaf 8 jaar
Inschrijven is niet nodig

Koop je tickets goedkoper online

Online betaal je € 1 minder per ticket voor Technopolis. Bovendien hoef je met een online ticket op zak minder lang aan te schuiven aan het onthaal en gun je jezelf meer tijd om te experimenteren. Ook je tickets voor onze buitenexpo Insectopia koop je bij voorkeur online. De prijs is hetzelfde als aan de kassa, maar zo ben je zeker dat er plaats vrij is op de dag dat je langskomt.