Technopolis is gesloten
slide

Nano in beeld: Krijt met beestjes

De eerste schoolmaand is ondertussen verstreken en daarmee is de gemiddelde krijtverkoop weer de hoogte ingegaan. Ooit al eens krijt van dichtbij gezien? Lees snel verder en ontdek waarmee je leerkracht al een maand lang op het bord kribbelt!

Onder onze SEM (scanning elektronenmicrosoop), die tot 24.000 keer vergroot, ziet ordinair bordkrijt er zo uit:

Maar als je kijkt naar de oorsprong van krijt, krijg je een heel ander beeld:

Bovenstaande foto maakten we van krijtgesteente. Dat kan je o.a. bewonderen in Calais en Dover, waar krijtrotsen de kust sieren. Het krijtgesteente is ontstaan uit sedimenten (afzettingen) van coccolieten, microscopisch kleine skeletjes van eencellige algen (coccolithoforen). Dat gebeurde vooral in de – goed geraden ! – Krijtperiode (145 – 66 miljoen jaar geleden). Toen was het klimaat veel warmer en stond de zeespiegel zo’n 100 meter hoger dan nu. De kalkskeletjes zijn goed bewaard gebleven en kan je onder de microscoop zien als piepkleine fossielen.


Krijtrotsen in Dover

De coccolieten bestaan uit calciet (CaCO3). Vroeger werd krijtgesteente gebruikt om schoolkrijt te maken. De rotsen werden met explosieven herleid tot brokstukken, die vervoerd kon worden om te verwerken tot krijt. Tegenwoordig gebruikt men eerder gips (calciumsulfaat).

 

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.