Technopolis is gesloten
slide

Fact check: Kan je filmen in een microgolfoven?

Vanaf vandaag is Technopolis twee weken lang te gast bij luisteraars van MNM in het kader van de Dag van de Wetenschap. Elke dag steken we iets in de microgolfoven dat er niet thuishoort. Gewoon, omdat het kan. Maar vooral omdat je er ook écht iets van opsteekt. Let’s start to science!

Bij de voorbereidingen kwamen we al snel tot de conclusie dat het toch écht cool zou zijn om onze microgolfavonturen te filmen. En dan liefst van binnenuit … zonder de sensor van onze camera te roosteren. Dat brengt ons trouwens naadloos tot volgende waarschuwing:

DON’T TRY THIS AT HOME. EVER.

 

Toch wemelt het op YouTube van mensen die het ons hebben voorgedaan. En er heel gewichtig over doen. Alsof het een combinatie zou zijn van hogere kwantumfysica en de engineering skills van een rocket scientist. Iemand vinden die z’n geheim uit de doeken doet, bleek dan ook zoals zoeken naar een naald in een hooiberg. Gelukkig hebben we hier wel wat wannabe rocket scientists rondlopen, dus gingen we aan het testen.

Een microgolfoven is veilig zolang de golven in de metalen kooi van de oven blijven. Maar omdat mensen graag zien wat er met hun eten gebeurt, hebben fabrikanten een glazen deurtje voorzien. Het metalen rooster achter dat raampje, houdt de microgolven op z’n plaats. Het maakt van de oven een kooi van Faraday die elektromagnetische straling tegenhoudt.

Om te kunnen filmen in een microgolfoven, hebben we dus een gat nodig dat nét groot genoeg is om doorheen te filmen, maar klein genoeg om de microgolven niet door te laten. Hoe maak je zo’n gat in de oven? We besloten om het onszelf makkelijk te maken: we boorden gewoon een gat in de achterkant. Net groot genoeg voor de lens van onze camera. Die bevestigden we met duct tape (if it can’t be fixed with duct tape, then you’re not using enough) en klaar was kees. Zo simpel!

MAAR ZO GEVAARLIJK!

Om geen risico’s te nemen voor onze eigen veiligheid, besloten we de camera te bedienen van op afstand, evenals de microgolfoven (door de stekker in een andere ruimte – achter een ijzeren poort – in te pluggen). En wauw, wat een beelden! Benieuwd? Luister dan nog t.e.m. 22 november elke dag naar Planeet De Cock op MNM of kom naar Technopolis op 25 en 26 november. En abonneer je alvast op ons YouTube-kanaal, waar binnenkort alle beeldmateriaal te vinden is!

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.