Technopolis is gesloten
slide

De bombardeerkever: insect met chemisch wapen

Niet voor gevoelige kijkers!

Place your bets! Als een piepkleine bombardeerkever het zou moeten opnemen tegen een forse kikker, wie zou er dan aan het langste eind trekken? Pas op, laat je niet misleiden. De bombardeerkever gooit al zijn wapens in zijn strijd: van zijn sterke dekschild tot zijn chemisch wapenarsenaal. Let the battle begin!

   

Face-off met verrassende uitkomst!

Onderstaand filmpje circuleerde al enkele weken op social media en ging viraal. Het is het resultaat van een experiment van enkele Japanse wetenschappers die een kikker en een bombardeerkever bij elkaar plaatsten om te kijken wat er zou gebeuren. Het resultaat? Niet echt heel smakelijk, maar wel bijzonder verrassend en interessant. Kijk zelf maar!

Zwaar op de maag

Zodra de kever bij de kikker wordt geplaatst, gaat het bliksmesnel. Onmiddellijk spot de kikker het potentiële lekkere hapje. Na amper 1 seconde grijpt hij de bombardeerkever beet en eet hij 'm op. Game over? Niet echt! De kever slaagt er namelijk niet alleen in om een anderhalf uur te overleven in de maag van de kikker, hij creëert er ook een heuse gasexplosie, waardoor de pad hem weer uitbraakt. Eindstand: 1 - 0 voor de bombardeerkever. 

Chemische rambo

De bombardeerkever heeft zijn naam niet gestolen. Hij heeft in zijn achterlijf een heuse explosiekamer. Die is gevuld met chemische wapens. Om meer precies te zijn: met hydrochinonen. Voelt de kever zich bedreigt? Dan knijpt hij zijn achterste samen en laat hij waterstofperoxide door de ontploffingskamer lopen, met als gevolg een chemische explosie, waarbij een brandend, stinkend zuurmengsel vrijkomt dat ongeveer zo heet is als kokend water. De kever spuit dat alle kanten uit. Genoeg om de meeste roofdieren af te schrikken, mieren te doden en kikkers te laten braken.

Rinkelt er een belletje?

Klinkt dit alles je redelijk bekend in de oren? Dan ben je wellicht een liefhebber van sciencefiction-films. De bombardeerkever wordt - met zijn stevige dekschild, exploderende krachten, en … tja … kont-kanon - namelijk vaak gebruikt als inspiratie voor monsterachtige aliens. Bezorgen die je nog eens de stuipen op het lijf? Onthou dan dat hun inspiratiebron een piepklein kevertje van amper 10 millimeter groot is.Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.