Dag van de Wetenschap - Hello Jenny: hoe een slimme speaker een oplossing voor eenzaamheid kan bieden

Vroeg jij je al eens af waarom dingen eruitzien zoals ze zijn? Waarom een theekopje bijvoorbeeld een oor heeft en een televisiebakje langwerpig is? Wel, omdat ze zo precies doen wat ze moeten doen: onze vingers beschermen tegen verbranding en vlug wegzappen mogelijk maken. Kortom, het zijn slimme oplossingen voor kleine dagdagelijkse problemen. Maar wat bij problemen die niet zo klein en makkelijk op te lossen zijn, zoals eenzaamheid? Ook daar weten onderzoekers raad mee. Zo bewijst Hello Jenny’, een project van het Gentse City of People’, een samenwerking tussen Stad Gent, Universiteit Gent en imec.
Box Co P Hello Jenny

Eenzaamheid: een groeiend probleem

Eenzaamheid is een groot probleem in onze huidige maatschappij. Zeker mensen die een dagje ouder worden, zijn in dit opzicht een erg kwetsbare groep. Ze zijn steeds moeilijker te been, kampen met gezondheidsproblemen, zien hun kinderen het huis verlaten, en verliezen naasten in hun omgeving. En plots wordt het moeilijk om nog een goede babbel te hebben. Ongeveer de helft van de senioren voelt zich dan ook wel eens eenzaam. Dit leidt niet enkel tot depressieve gevoelens, maar heeft ook negatieve gevolgen voor de lichamelijke gezondheid. Zo leidt eenzaamheid bijvoorbeeld tot een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Hello Jenny?

Eenzaamheid is een probleem dat smeekt om een oplossing. Maar die is niet zo gemakkelijk te vinden als een oor-op-een-theekopje-kleven. Toch deden de onderzoekers van de UGent en technologiebedrijf imec een poging: met het project Hello Jenny’ bekeken ze hoe technologie de eenzaamheid zou kunnen verlichten.

Ze ontwierpen een smart speaker die ervoor zorgt dat senioren makkelijk contact kunnen leggen met studenten. Het werkt als volgt: wanneer een sensor aan de voordeur detecteert dat de senior weinig bezoek krijgt, vraagt de speaker of hij of zij zin heeft in een bezoekje van een student. Wanneer hier positief op gereageerd wordt, krijgt de student de vraag of hij even op bezoek wil gaan. Via de Facebook Messenger-app op zijn/​haar smartphone kan de student meteen een moment voorstellen aan de senior, die hiervan verwittigd wordt door de smart speaker. Fijn, zo kunnen ze straks samen een koffie drinken, een kaartje leggen, of gezellig samen koken.

Met de hulp van tante Jenny

De onderzoekers riepen voor hun project de hulp in van hun doelgroep: mensen die dagelijks in contact komen met vereenzaamde senioren én de senioren zelf. Want wie weet beter hoe ouderen eenzaamheid ervaren en wat de oorzaken ervan zijn? Zo ontstond — in samenwerking met alle betrokken partijen — het idee van de smart speaker. Letterlijk een slimme doos, want het eerste prototype werd met behulp van een kartonnen doos, het dopje van een frisdrankfles en een muziek-speaker in elkaar geknutseld.

En nu?

De reactie van de senioren op het prototype was goud waard: van wat voor een lelijk ding is dat hier”, over zit er echt iemand in die box?” tot ik moet van technologie niets weten, maar dit lijkt me wel iets”. Op basis van die feedback ontwikkelden de onderzoekers al een eerste echte’ versie van Hello Jenny’, die ook enkele weken bij senioren thuis werd getest. Vandaag is Hello Jenny’ nog volop in ontwikkeling.

Tijdens de Dag van de Wetenschap stellen de onderzoekers hun project voor en gaan ze samen met alle bezoekers op zoek naar manieren om de Hello Jenny’-box er beter te laten uitzien én naar gebruiksfuncties waaraan ze zelf nog niet dachten. Kortom, net als tante Jenny mag je de smart speaker mee komen uitvinden. –

Hello Jenny
 — 2411 — 10u tot 17u — Universiteit Gent — De Krook — Miriam Makebaplein 1 — 9000 Gent