Corona bij dieren

Kan het coronavirus overgedragen worden van mens op dier?
Dat het recente coronavirus oorspronkelijk van dier op mens werd overgedragen, is geweten. Maar nadat enkele katten, een hond en een tijger besmet bleken met het virus, rijst de vraag: kan het virus ook overspringen van mens naar dier?
Corona dieren hond

Het lijkt nog niet vaak voor te komen, maar toch duiken er steeds meer verhalen op van dieren die besmet zijn met het coronavirus. Zo bleek een hond in Hongkong positief te testen, werd er in maart de eerste met corona besmette kat vastgesteld in België en raakte even later enkele leeuwen en tijgers besmet in de zoo van New York. Bovendien bevestigde men eind april dat er ook verschillende nertsen op twee Nederlandse nertsenbedrijven geïnfecteerd werden. Niet verwonderlijk dus dat de vraag gesteld wordt of het virus ook overgedragen kan worden van mens op dier.

Kunnen we dieren besmetten?

De mogelijkheid bestaat dat dieren besmet kunnen worden door nauw contact met mensen die het virus dragen. Zo leefden de getroffen huisdieren samen met mensen die geïnfecteerd waren en kwamen ook de andere dieren waarschijnlijk in contact met besmette werknemers. Ook Belgische specialisten halen aan dat mensen het virus gemakkelijk overdragen en dat ze hun huisdier dus beter niet aaien of dicht bij zich houden als ze zelf besmet zijn.

Geven dieren het virus opnieuw door?

Naast de allereerste overdracht, waarbij het coronavirus hoogstwaarschijnlijk oversprong van een vleermuis naar de mens — al dan niet met een schubdier als tussengastheer — is er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie geen bewijs dat dieren een rol spelen in de verspreiding van Covid-19.

Wat met dieren die op mensen lijken?

Sommige wetenschappers maken zich vooral zorgen over de grote mensapen. Omdat gorilla’s, chimpansees, orang-oetans en bonobo’s genetisch heel dicht bij de mens staan, is het volgens onderzoekers niet onwaarschijnlijk dat ze ook vatbaar zijn voor Covid-19. Op dit moment is dat nog onduidelijk, maar een ander coronavirus, HCoV-OC43, bleek in het verleden alvast overdraagbaar te zijn van mens op aap. Hoewel we in dit stadium nog niet weten of ook Covid-19 op mensapen kan worden overgedragen en wat het virus dan precies zou betekenen voor de dieren, roepen wetenschappers toch op om de mensapen zoveel mogelijk te beschermen.

Conclusie:

Op basis van de huidige kennis, lijken dieren geen significante bijdrage te leveren aan de verspreiding van het virus. Al kan dat in de toekomst nog veranderen, omdat coronavirussen een hoge mutatiesnelheid hebben. Wetenschappers roepen (vermoedelijk) besmette dierenverzorgers en huisdiereigenaren dan ook op om extra waakzaam te zijn: contact met dieren moet zoveel mogelijk gemeden worden en een goede handhygiëne blijft belangrijk. En dat om onszelf, maar vooral ook de dieren te beschermen. Want met wat we vandaag weten, lijken wij een grotere bedreiging voor hen te vormen, dan omgekeerd.