Technopolis is nog even gesloten, maar blijft digitaal open. Abonneer je op onze socialemediakanalen en ontdek hoe je je kot omtovert tot een #LockdownLab!
Meer info
Technopolis blijft nog even gesloten
Wombat

Dit snoezige diertje maakt de vreemdste drollen!

Wie is die mysterieuze kubuskakker?
Wat als... we je vertelden dat er een dier bestaat dat kubusvormige drollen produceert. En dat dit zelfs het enige dier ter wereld is dat dit doet? En dat het dier in kwestie ook nog eens super cute is?

Wombats: kubuskakkers van Down Under

Wombats zijn buideldieren die voornamelijk in Australië voorkomen. Ze hebben als heel bijzondere eigenschap dat ze -voor zover we weten- het enige dier zijn dat kubusvormige drollen legt. Een hele prestatie! Waarom ze dat doen? Om te beginnen communiceren wombats net als vele andere dieren via hun uitwerpselen en bakenen ze er hun territorium ermee af. Aangezien wombats echter over een eerder beperkt gezichtsvermogen beschikken, zijn ze genoodzaakt om hun uitwerpselen te droppen op zeer opzichtige plaatsen, zoals rotsen, omgevallen boomstammen of verhogingen in het landschap. Op die manier slagen ze erin om hun boodschappen aan zo veel mogelijk voorbijtrekkende soortgenoten door te geven.

Hierbij komt de kubusvorm van hun uitwerpselen uitstekend van pas! Die zorgt er namelijk voor dat de uitwerpselen niet kunnen wegrollen van de verhoogde locatie. Daarnaast kunnen wombats dankzij hun kubusvormige drollen hun boodschap nog meer laten opvallen door stapeltjes te maken. Hoe hoger de stapel, hoe groter de kans dat de boodschap aan andere wombats kan overgebracht worden. Slim gezien, toch?

Hoe doen ze het?

Heel lang stonden wetenschappers voor een raadsel: hoe slagen wombats erin om kubusvormige drollen te produceren, terwijl ze net zoals ons over buisvormige darmen beschikken? Dat mysterie werd heel recent opgehelderd. Het heeft alles te maken met de variërende elastische eigenschappen van de darmwand.

Deze conclusie doet uiteraard een belletje rinkelen bij ingenieurs! Momenteel zijn wij, mensen, namelijk enkel in staat om kubussen te maken via uitsnijdingen of via het uitgieten in een vorm. Hoe cool zou het zijn om een kubus te maken met zacht materiaal in plaats van hard materiaal, net zoals de wombat doet!? Denk bijvoorbeeld aan ijsjes, suikerklontjes of dobbelstenen!

Ontdek onze maffe #LockdownLab-experimenten en ga zelf aan de slag in je kot!