Technopolis is gesloten
slide

Wat is het meest stinkende fruit ter wereld (en waarom moet je het toch eten)?

Gezonde stinkerd

Lippenbalsem met de geur van aardbeien, bodylotion die naar mango’s ruikt, parfum op basis van exotische vruchten, … fruit is niet alleen gezond. Het ruikt ook lekker. Toch laten niet alle vruchten een even zoete geur achter. Maak kennis met de doerian: het meest stinkende fruit ter wereld.

  

De doerian is een grote tropische vrucht vol stekels - ongeveer zo groot als een kokosnoot, al kunnen sommige kanjers wel 7 kilo wegen. Vanbinnen is ze gevuld met een soort van puddingachtig vruchtvlees met grote zaden. De vrucht is vooral populair in Aziatische landen, waar ze zelfs ‘the king of fruits’ genoemd wordt. Maar buiten Azië is ze heel wat minder geliefd. En dat heeft alles te maken met haar ongelooflijk penetrante geur.

De doerian: een stinkbommetje

Zwetende sportsokken op een bedje van rottend vlees”. “Een mengeling van uien, kattenpis en terpentijn”. De scherpe geur van de doerian wordt niet als aangenaam omschreven. Sterker nog: het fruit stinkt zo hard dat de vrucht in Azië zelfs verboden is op veel openbare plekken. In april 2018 moesten dan weer 500 studenten van de Royal Melbourne Institute of Technology geëvacueerd worden, nadat een doerian was achtergelaten in een kast, begon te rotten en de vreselijke geur zich verspreidde via de airconditioning.

 

Vanwaar komt de stank van de doerian?

Een nieuwsgierige groep wetenschappers van het Duitse onderzoekscentrum voor voedselchemie besloot een aroma-extract van een Thaise doerian te analyseren, om zo de oorzaak van zijn ‘lijfgeur’ te achterhalen. Ze vonden 44 chemische verbindingen met allemaal een specifieke geur. Verder onderzoek wees uit dat het typische doerian-aroma afgegeven wordt door slechts twee ervan, met een ‘fruitige’ en een ‘geroosterde ajuin’-geur. Samen zijn ze haast weerzinwekkend.

Superfruit op het menu

Ook qua smaak weet de doerian de meeste foodies niet te overtuigen. Die wordt omschreven als zowel krachtig en scherp, als romig en zoet, en vergeleken met vanillevla, knoflook, ui en schimmelkaas - maar dan allemaal tegelijkertijd. Toch kan je deze gekke vrucht maar best leren eten, want - hipsters opgelet - het is een superfruit. Een van de meest voedzame vruchten ter wereld, met veel eiwitten, vezels, antioxidanten en gezonde vetten. De doerian vermindert het risico op kanker, voorkomt hartaandoeningen, bestrijdt infecties … en dankzij haar grote hoeveelheden tryptofaan zou het ook zorgen voor een ontspannen en happy gevoel. Dus: neus dichtknijpen en smullen maar!

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.