'Lockdown lamp': aflevering 1!

Emiel toont het je stap voor stap!
Je ondervond ongetwijfeld ook al: tijdens de quarantaine-periode bots je thuis soms op probleempjes die zich in normale omstandigheden’ minder vaak voordoen. Zo wil je bijvoorbeeld op vaste tijdstippen ongestoord thuiswerken, maar is het voor jouw gezinsleden niet altijd duidelijk wanneer ze jou wel of niet mogen storen. Gelukkig bedacht Emiel hier een oplossing voor! In een driedelige videoreeks toont hij je hoe je een slimme Lockdown lamp’ bouwt die het samenleven met je housemates (nog) aangenamer maakt!
LockdownLamp

In de eerste aflevering van Lockdown Lamp’ toont Emiel je hoe je met behulp van een Velleman-setje een basic lampje maakt dat heel eenvoudig werkt. Via zijn video lukt het je zonder problemen. Heb je echter nood aan wat hulp of wil je extra tips sprokkelen? Lees dan zeker door onder de video!

Wat heb je nodig?

- Een breadboard
- Een ESP32
- Male-male kabeltjes
- Per gezinslid: een LED, een drukknop en een weerstand van 100 (bruin-zwart-bruin-goud).

Het breadboard

Een breadboard is een plaatje waarbij de gaatjes gebruikt worden om elektronica in te steken. Het voordeel van een breadboard is dat je niet hoeft te solderen. De ervan gaatjes zijn op een speciale manier verbonden: de buitenste rijen zijn horizontaal verbonden (zwart voor – en rood voor +) en de kolommen daartussen zijn verticaal verbonden (groene pijlen).

Het LED’je

Het LEDje in een lampje met een plus- en een minkant. Het langste pootje van het LED’je is de plus, het kortste de min. Het geeft alleen licht als er stroom door loopt van plus naar min. Als je het LEDje omgekeerd aansluit doet het dus niets. Zelfs als je de pootjes hebt afgeknipt kan je de plus kant van de LED voelen aan de rand op de LED, die is plat aan de minkant en steekt uit aan de pluskant. Dus de stroom moet van de rode rij naar de lange poot van de LED en dan via de korte poot naar de zwarte rij.

Weerstand

Als er te veel stroom door het LED’je gaat dan gaat het LED’je stuk. Zorg er dus zeker voor dat je een weerstandje tussen steekt. Dit zorgt ervoor dat er nooit teveel stroom door het LED’je gaat. Voor deze versie van de Lockdown lamp volstaat een weerstand van 100. Je herkent hem aan de bruin-zwart-bruin-gouden bandjes:

Weerstand

De drukknop

Het principe van de drukknop is heel eenvoudig: zodra hij wordt ingedrukt, verbindt hij beide kanten van de drukknop zelf. De pootjes die met de oranje lijnen zijn verbonden, zijn ALTIJD verbonden (of je de drukknop indrukt of niet). De pootjes die met de groene lijnen zijn verbonden, verbinden dan weer alleen wanneer je de drukknop indrukt. Een ezelsbruggetje: onthoud gewoon dat de pootjes die aan dezelfde kant van de knop staan alleen verbonden als je de drukknop indrukt. Zo vermijd je altijd foutjes.

Stroomkring

Nu je alle onderdelen bij elkaar hebt gesprokkeld, kan je een stroomkring maken. Hierbij loopt de stroom van plus’ naar min’ over achtereenvolgens de drukknop, de weerstand en het LED’je. Hoewel Emiel in zijn opstelling een ESP32-microcontroller gebruikt om stroom op te wekken, kan je uiteraard altijd gebruik maken van een batterij. Hoe bouw je nu een stroomkring? Volg even mee via volgend breadboard-schemaatje’:


Verbind de rode lijn met de 3.3V pin en de zwarte lijn aan de GND pin. Zo krijg je een plus-rij’ (rood) en een min-rij’ (zwart). Links onderaan op het breadboard zie je dat er in kolom 2 een draadje van plus’ naar de drukknop gaat. Ook gaat er een draadje van het korte pootje van de LED in kolom 9 naar de min’.

Tussen de lange poot van de LED in kolom 8 en een andere poot van de drukknop in kolom 4 plaats je een weerstand van 100. Maak de verbindingen zoals ze hier worden voorgesteld. Als je nu de ESP32 via een USB kabel verbindt met je computer of een GSM-oplader, zal er stroom door de ESP32 gaan. Hierbij zal er een LED’je op de ESP32 gaan branden. Als je alles goed hebt gedaan, zal het LED’je ten slotte oplichten wanneer je de drukknop blijft indrukken.

Werkt alles? Goed gedaan! Dan kan je nu de knoppen en LED’jes voor de rest van het gezin installeren! Doe dit als volgt:

Gebruik bovenstaande afbeelding om de knoppen en LED’jes correct aan te sluiten. Belangrijk: vergeet niet dat de plus-lijn’ op de Velleman breadboards is onderbroken en je de linker- en de rechterkant dus met elkaar zal moeten verbinden. Aangezien het geen must is dat de weerstanden 4 gaatjes innemen, kan je alles gerust wat dichter bij elkaar plaatsen. Het wordt dan misschien wel ietsje minder overzichtelijk.


Wees creatief!

Wist je dat je je zelf de vorm en kleur van zowel de drukknop als het LED’je kan kiezen? Wees dus gerust creatief!
Vind je het lastig dat je aldoor maar op de drukknop moet blijven drukken om het LED’je te laten branden? Los dit dan op door er iets op te leggen (zoals een boek) of door een ander type schakelaar te voorzien, zoals een wasknijper met twee stukken metaalfolie.