Molecule van de maand: theobromine

Dé ultieme chemische geluksbrenger voor de hele planeet… Of toch niet?
Tijdens #hetjaarvandechemie zetten we elke maand een molecule in de kijker. In februari, de maand van de liefde is dat … theobromine, de basis van chocolade. Klaar voor een paar bijzondere, bitterzoete molecuulweetjes?
Chocolade blog

Wat doet het met je lijf?

Theobromine is het actieve bestanddeel van chocolade. In zijn pure vorm smaakt de stof zeer bitter en in hoge concentraties kan hij ook giftig zijn. De effecten ervan kan je vergelijken met wat cafeïne met je lichaam doet. Zo zorgt het ervoor dat je hart sneller gaat slaan, je bloedvaten uitzetten en de spieren in je longen zich ontspannen, waardoor je je in zekere zin effectief gelukkiger’ voelt. Dit alles verklaart dan ook meteen waarom deze alkaloïde zo vaak wordt gebruikt in de medische wereld. Zo vind je theobromide onder andere terug in diverse types bloedvatverwijderaars en hartmedicijnen. 

De ultieme gelukmaker?

Is theobromide dan ook hét ultieme geluksmiddeltje voor alle levende wezens op onze planeet? Wel, niet echt… Zo mag je er zeker van zijn dat jouw hond, kat of paard in tegenstelling tot jou niet gelukkiger zal worden van chocolade. Deze dieren hebben het namelijk bijzonder moeilijk om theobromine af te breken, waardoor de stof heel lang in hun lichaam blijft en er risico op vergiftiging ontstaat. Zo kan de hoeveelheid theobromine in een pure chocoladereep van 200 gram al volstaan om een volwassen labrador te doden. Verras je diertje dus best met ander lekkers en hou wat meer chocolade voor jezelf over!