Palmolie heeft vele troeven: het is eetbaar, goedkoop en lang houdbaar. Daarom zijn de voedings‑, cosmetica- en zelfs de brandstofindustrie er zo zot van! Wedden dat ook jij er onbewust dol op bent? Zo’n 50% van de verpakte voedingsartikelen die je in de supermarkt koopt, bevat palmolie. Toch blijkt het geen duurzame keuze. Dat heeft alles te maken met de manier waarop het vaak wordt geproduceerd.
Wat is palmolie eigenlijk?
Palmolie is een plantaardige olie, gewonnen uit de vruchten van de oliepalmboom. De pulp van de vrucht wordt geplet tot ruwe palmolie. Van de pit wordt palmpitolie gemaakt. In Azië en Afrika wordt er veel mee gekookt. Wij kennen de ruwe palmolie vooral als ingrediënt van bewerkte voeding, make-up of shampoo. Al zal je het geblinddoekt niet snel herkennen. Want palmolie is kleur- en geurloos.
Waarom zit het in (bijna) alles?
Omdat het ook veel kan. Het zorgt ervoor dat je bodylotion en chocopasta smeerbaar zijn. Dat gefrituurde snacks een krokant korstje krijgen. En dat lipstick zo lang houdbaar is. Een multifunctioneel ingrediënt dus! Dat ook nog eens goedkoop en makkelijk te produceren is. Want één hectare oliepalmen levert veel meer olie op dan pakweg één hectare soja, kokospalmen of zonnebloemen.
Waarom is palmolie dan zo’n probleem?
Oliepalmen groeien goed in een warm, vochtig klimaat rond de evenaar. Precies daar waar het tropisch regenwoud ook floreert. Om plaats te maken voor palmolieplantages worden hectares en hectares bos gekapt.
Vooral in Indonesië en Maleisië, waar 85% van de wereldvoorraad wordt geproduceerd, betekent dit een drama voor de natuur en het klimaat. Orang-oetans, neushoorns en dwergolifanten verliezen zo hun leefgebied of worden opgejaagd omdat ze schade toebrengen aan plantages. Er komen door de ontbossing ook broeikasgassen uit de tropische moerassen in de atmosfeer terecht. Om dan nog te zwijgen van de slechte arbeidsomstandigheden en vervuilende palmolieraffinaderijen.
Moeten we palmolie dan helemaal vermijden?
Niet per se. Want alternatieven zoals soja‑, zonnebloem- of koolzaadolie zijn niet veel milieuvriendelijker. Kies liever bewust voor deo, chips of tandpasta die geproduceerd is met duurzame palmolie, van plantages die rekening houden met natuur en mens. Je herkent ze aan het RSPO-label (Roundtable on Sustainable Palm Oil). Je kan natuurlijk ook minder chips, koekjes en chocopasta eten. Aan jou de keuze!
Bronnen:
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht
- Terug naar overzicht