Vaarwel vakantielief: welk effect heeft de liefde op je?

De wetenschap achter op wolkjes lopen
Aan het einde van de vakantie dooft ook je zomerliefde langzaam uit. Maar laten we — voor de vlinders helemaal verdwenen zijn — nog eens terugblikken op je zwoele zomermaanden. Wat deed je hoofd op hol slaan? Waarom voelde je kriebels in je buik? En hoe lijm je straks je gebroken hart?
Liefde

Liefde is … genetica

Terwijl je voor de ene nog niet opkijkt, doet de andere je hoofd wél draaien: wat maakt dat we ons aangetrokken voelen tot iemand? Volgens de wetenschap heeft het alles te maken met goede genen’. Toch zeker bij vrouwen, want zij zijn — in tegenstelling tot mannen — heel kieskeurig wat hun partner betreft. Ze willen zeker zijn van een sterk nageslacht en dus vallen ze voor een symmetrisch gezicht en een krachtige, energetische uitstraling. Allebei signalen die wijzen op een goede gezondheid en sterke genen. 

Summer loving happened so fast

Op vakantie lijkt ons hart minder te wikken en te wegen, en slaat de vlam heel wat sneller over. Ook die summer crushes zijn wetenschappelijk te verklaren. Je stapt uit je routine en doet nieuwe, spannende dingen. Daardoor maakt je brein dopamine aan — een chemische stof die het verliefdheidsgevoel aanwakkert. Tegelijk bevind je je in een soort van liminale’ periode, aldus een onderzoekster aan de universiteit van Cardiff: een afgebakende fase, waarin de tijd sneller lijkt te gaan en de grenzen vervagen. Hierdoor voelt een korte flirt al snel serieus aan.

Vlinders in je buik

Wanneer we ons oog op iemand laten vallen, volgt al snel de rest van ons lichaam. De hormonen gieren door ons lijf en zorgen ervoor dat onze hartslag verhoogt, ons bloed sneller stroomt en we meer energie hebben. We krijgen een zenuwachtig, vlinders in de buik-gevoel.

Hoofd op hol

Ook ons brein reageert: de beloningsgebieden in de hersenen draaien op volle toeren, terwijl de gebieden in onze prefrontale cortex, die helpen bij het complexe denken, gedeactiveerd worden, waardoor we onze emoties minder goed kunnen relativeren. Samen met de mix van hormonen kan dit ons impulsief, obsessief en minder kritisch maken. Kortom, het zorgt ervoor dat liefde blind maakt. Een gevoel dat zo’n drie tot achttien maanden kan duren.

Lijm je gebroken hart

Hoe mooi de liefde ook kan zijn, ze kan ook gruwelijk zijn. Op het einde van de vakantie bijvoorbeeld, wanneer je jouw vakantieliefde moet uitzwaaien. Zo’n liefdesbreuk doet écht pijn, ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Colorado toen ze veertig proefpersonen met liefdesverdriet onder de scanner legden. De hersengebieden die geactiveerd werden, waren erg gelijkaardig aan de gebieden die oplichten bij fysieke pijn. Gelukkig vonden ze ook een remedie: ze gaven de helft van de groep een spray die de pijn zogezegd zou wegnemen. Wat bleek? Door alleen maar te dénken dat je iets aan je liefdesverdriet doet, verdwijnt dat ook. Een gouden raad dus voor wie ldvd heeft: lijm je gebroken hart met positieve gedachten!