Waarom lijken jij en je beste vriend(in) zo sterk op elkaar?

Vrienden zijn als familie
Familie heb je, vrienden kies je. En meestal selecteer je mensen die sterk op je lijken. Dat gaat trouwens verder dan je denkt. Want ook qua breinactiviteit en genetica hebben jij en je beste vriend meer overeenkomsten dan je misschien zou vermoeden.
Vrienden

Onderzoekers weten al langer dat mensen hun vrienden kiezen op basis van gelijkenissen: we zoeken iemand die qua leeftijd, geloofsovertuiging, opleiding en sociaaleconomische status perfect bij ons past. Maar het gaat nog verder dan dat: onze vrienden hebben niet alleen dezelfde voorkeuren. Ze denken, voelen en zijn ook net als ons.

Vrienden denken gelijkaardig

Onze beste vrienden zitten — letterlijk — op dezelfde golflengte. Jouw hersenen en die van je beste vriend zijn helemaal in sync. Dat ontdekte Amerikaanse wetenschappers die een reeks video’s (van documentaires tot humoristische filmpjes) toonden aan een testpubliek. Hoe beter de deelnemers met elkaar bevriend waren, hoe meer hun hersenactiviteit tijdens het bekijken van de video’s op elkaar leek. Bij goede vrienden lichtten dezelfde hersengebieden op. Niet moeilijk dus dat je BFF je gedachten lijkt te lezen en altijd perfect begrijpt wat je bedoelt. 

Vrienden voelen hetzelfde

Mensen die dicht bij ons staan, zoals onze beste vrienden, worden een deel van onszelf. Als zij bedreigd worden, voelen wij ons bedreigd. Dat ontdekte een groep wetenschappers aan de universiteiten van Virginia en Arizona. Ze bestudeerden de hersenscans van 22 verschillende mensen — sommigen vrienden, sommigen vreemden — die een kleine elektrische schok kregen. De wetenschappers merkten dat de hersenactiviteit van de persoon die een schok dreigde te krijgen en zijn vriend die er geen kreeg toch hetzelfde was. We ervaren dus wat onze vriend ervaart. 

Vrienden zijn net familie

Goede vrienden delen niet alleen dezelfde gevoelens en gedachten. Ze delen ook dezelfde genen. Zo blijkt uit een Amerikaans onderzoek. De wetenschappers merkten dat niet-verwante vrienden vaak 1% DNA met elkaar gemeen hebben. Dat betekent dat jij en je bestie evenveel op elkaar lijken als jij en iemand die dezelfde over-over-overgrootouders heeft. Dat lijkt misschien niet veel, maar is wetenschappelijk gezien toch bijzonder: uit alle mogelijke vrienden kiezen we net diegene die op een verre verwant lijkt. Je vrienden zijn dus echt een beetje bloedbroeders.

Survival of the fittest friends

Goede vrienden hebben, is alleen maar positief. Niet alleen begrijp je elkaar door je vele overeenkomsten, maar het heeft ook een evolutionair voordeel. Een sterke vriendenkring verbetert je immuunsysteem, verlaagt je stressniveau en doet je langer leven. Zo blijkt uit tal van onderzoeken. Samen sta je dus écht sterker!