Zijn videocalls slecht voor het klimaat?

Sinds de coronacrisis gaan we met z’n allen vaker online: we volgen digitale lessen, Zoomen met de grootouders, e‑aperitieven met de vrienden, … Maar hoeveel energie slurpen die digitale activiteiten eigenlijk en hoe slecht is al dat videobellen voor ons klimaat? Even checken!
Videocall3

Als internet’ een land was, dan zou het in de top tien van meest vervuilende landen staan. De optelsom van alle servers, communicatie en toestellen zou zeker 5 tot 15 keer meer CO2 uitstoten dan België. Jep, net als auto’s, vliegtuigen en de industrie heeft het internet een stevige ecologische voetafdruk. 

Videobellen of verplaatsingen?

Met de slechte uitstootcijfers van het internet lijkt het dus een uitgemaakte zaak: al dat videobellen kan niet goed zijn voor het klimaat! Of toch wel? Door online samen te komen, maak je immers komaf met heel wat verplaatsingen. 

Zeker voor internationale meetings maakt dat een wereld van verschil. We hebben de cijfers van astronoom Leonard Burtscher om dat te bewijzen: zijn Universiteit van Leiden moest in 2020 door de corona-pandemie de internationale bijeenkomst voor sterrenkundigen noodgedwongen online organiseren. De bijna 1800 deelnemers moesten dus niet meer naar daar reizen via auto, trein of vliegtuig. Het verschil was indrukwekkend! Het volledige online event stootte zeker 3000 keer minder CO2 uit dan een echte conferentie. 

Wat met korteafstandsmeetings?

Maar wat als we dichtbij huis’ videocallen, met de grootouders of vrienden? Dankzij de data van achttien grote internetdiensten en social media vonden Amerikaanse onderzoekers daar een antwoord op. Ze concludeerden dat een uurtje videobellen leidt tot 150 gram tot 1 kilogram CO2-uitstoot. Zou je normaal de wagen nemen om je opa of beste vriendin te bezoeken? Dan stoot die zo’n 110 gram per kilometer uit. Voor dezelfde uitstoot als het videobellen raak je dus zo’n 1 tot 9 kilometer ver. Het is vaak dus klimaatvriendelijker om de laptop open te slaan.

Toch zuiniger zijn online?

Woon je op fiets- of wandelafstand van je Zoom-contacten? Dan stoot je met zo’n videocall natuurlijk wel meer CO2 uit dan anders. Voel je daarover toch wat wroeging? Dan kan je nog altijd de camera uitschakelen. Een Amerikaanse studie toont aan dat de ecologische voetafdruk van het gesprek dan liefst 96% krimpt, omdat je minder data verbruikt. En dan werd er nog niet eens rekening gehouden met het water dat bespaard wordt, omdat we niet meer netjes gedoucht voor het scherm moeten plaatsnemen …