Vergeet niet om op voorhand je ticket(s) online te kopen en/​of je bezoek te registreren.
Respecteer je mee alle maatregelen?
Meer info

#Technopolisverbouwt

Ontdek onze toekomstplannen
4-104
Kwam je onlangs nog in Technopolis? Dan zal je ongetwijfeld STEK, onze gloednieuwe zone voor jonge makers, opgemerkt hebben. Dat was maar de eerste stap van een heel ambitieus plan om Technopolis future proof te maken. Op 1 juli 2021 openden we Zeekracht, een indrukwekkende expo waar je binnenstapt in de toekomst van de zeeën en havens. En als dat nog geen indruk maakt, wacht dan maar tot onze "Puur"-zone af is. En de kroon op ons ambitieus vernieuwingstraject? De uitbreiding van ons wetenschapsparadijs voor de allerjongsten: het Kinder-doe-centrum!

Onze toekomstplannen in kaart

De komende jaren ga je heel wat zien veranderen in Technopolis. Geen zorgen, het wordt allemaal (nóg) beter. Omdat Technopolis de hele tijd open blijft, zal je de komende jaren hier en daar nog een bordje “gesloten” of een dranghek tegenkomen. Niet altijd even fijn, dat geven we toe. Maar verandering is nu eenmaal nodig om vooruit te kunnen gaan. We bouwen dus niet zomaar aan onze tentoonstellingsruimte. We bouwen aan de toekomst van Technopolis!

1. STEK (sinds 2019)

Eind 2019 openden we STEK, een zone exclusief voor en door jonge makers. Voorkennis heb je niet nodig om in STEK aan de slag te gaan, zolang je maar zin hebt om je eigen ding te 'maken’. Er staat sinds maart 2020 ook een gigantische Toren (jawel, met hoofdletter T) waar je ideeën met elkaar kan uitwisselen en waar o.a. talks plaatsvinden.

01 jongerenzone

2. Zeekracht (sinds 1 juli 2021)

Wetenschap en technologie vormen de sleutel voor een duurzame toekomst. Hoe die toekomst er precies kan uitzien voor de zeeën en de havens, wordt duidelijk in Zeekracht, een expo waar we voor het eerst gebruik maken van een immersieve digitale ruimte. Dankzij een fraai staaltje technologie neem je er als het ware een diepe duik in het water. Zonder nat te worden, help je onder meer bij de bouw van een windmolen, ontdek je ze vissoorten met een drone en bouw je een zelfvoorzienend eiland.

Om plaats te maken voor deze zone werd de Waterzone verwijderd. Tegen eind 2022 krijgen de beste opstellingen uit de Waterzone een mooi plekje in het tegen dan vernieuwde en uitgebreide Kinder-doe-centrum.

02 partnerzone

Met de steun van


3. Puur-zone: fase 1 (najaar 2021)

Pure wetenschap! Dat bieden we je aan in de Puur-zone, een ode aan een hele reeks basisprincipes uit de wetenschap. De opstellingen in deze zone zijn klassiekers, die niet weg te denken zijn uit Technopolis.

03 puur deel 1

4. Puur-zone: fase 2 (zomer 2022)

De Puur-zone komt tot stand in 2 fases. In de tweede fase breiden we de op dat moment bestaande Puur-zone uit tot een joekel van een zone boordevol klassiekers die je niet mag missen.

05 puur deel 2

5. Kinder-doe-centrum: fase 1

Ons wetenschapsparadijs voor de allerjongsten staat een grondige opknapbeurt én uitbreiding te wachten! In een eerste fase voegen we op de benedenverdieping een stuk toe aan het Kinder-doe-centrum, waardoor het ruwweg anderhalf keer zo groot wordt.

07 Kinder-doe-centrum deel 3

6. Kinder-doe-centrum fase 2

Onze populaire waterzone, die in de hoofdtentoonstelling stond, krijgt een vaste plek in het Kinder-doe-centrum.

Kinder-doe-centrum deel 1

7. Kinder-doe-centrum: fase 3

Nadat het Kinder-doe-centrum werd uitgebreid, krijgt de bovenverdieping een flinke opknapbeurt. Na afloop ziet deze zone voor 4- tot 8-jarigen er splinternieuw uit.

07 Kinder-doe-centrum deel 3

Het wordt er alleen maar beter op!

Niet alleen de tentoonstellingsruimte staat grote veranderingen te wachten. Er staan nog heel wat infrastructurele werken op de planning. Deze hebben als doel jouw bezoek aan Technopolis nog aangenamer te maken.

Infrastructurele verbeteringen

We sommen een aantal werken op in willekeurige volgorde:

  • Herinrichting onthaal en de shop (aangepaste flow)
  • Vernieuwing van het Atelier en het Lab
  • Verbouwing van het restaurant, de koffiecorner en de picknickruimte
  • Plaatsing afdak aan de inkom
  • Aanpassing signalisatie

En het prijskaartje?

De Vlaamse overheid kent ons een eenmalige investering van max. €10 miljoen toe om Technopolis volledig te vernieuwen en klaar te stomen voor de toekomst. Vanaf eind dit jaar pluk jij al mee de vruchten van deze investering. Beloofd!

Dit project kan gerealiseerd worden dankzij de steun van het Wetenschapscommunicatiebeleid van de Vlaamse overheid.


Stephane Berghmans, CEO of Technopolis
We zijn in het midden van een grote verandering waar we willen evolueren naar een plaats waar kinderen de toekomst kunnen ervaren, hun talenten ontdekken en (meer dan ooit) gefascineerd geraken voor wetenschap en technologie.
De laatste twee jaar werd er hard gewerkt om deze groei te ondersteunen en hebben we ook in samenwerking met het hele veld (bedrijven/​onderwijsveld/​overheid) een plan geschreven om deze ambitie waar te maken.

Koop je tickets online en laat weten wanneer je langskomt

Om precies te kunnen weten hoeveel bezoekers wanneer langskomen, verkopen we enkel nog tickets online en vragen we je om aan te geven op welke dag en hoe laat je precies langskomt. Heb je nog een geldig ticket of ben je abonnee? Dan hoef je enkel nog aan te duiden wanneer je op bezoek komt. Je krijgt vervolgens een registratiebevestiging om samen met je ticket of abonnement voor te leggen.