Blazen ballonnen zichzelf op?

Voor dit chemisch proefje heb je enkel ingrediënten uit je keuken nodig.
Heb je al eens een cake gebakken? Dan voegde je misschien wel bakpoeder of natriumbicarbonaat toe. Waarom je dat doet, ontdek je hier.
Blazen ballonnen zichzelf op 9

Wat heb je nodig?

  • 3 lege flessen
  • 3 ballonnen
  • Water
  • Azijn
  • Zakje bakpoeder
  • Natriumbicarbonaat (baksoda)
Blazen ballonnen zichzelf op 1

Aan de slag!

Stap 1: Giet in twee flessen een bodempje water en in één fles een bodempje azijn.

Stap 2: Doe in één ballon een zakje bakpoeder en in twee ballonnen ongeveer evenveel natriumbicarbonaat.

Stap 3: Trek het tuitje van de ballonnen over de opening van de flessen.

  • De ballon met bakpoeder doe je over een fles met water.
  • Éen ballon met natriumbicarbonaat doe je over een fles met water
  • De andere ballon met natriumbicarbonaat doe je over de fles met azijn.

Laat de ballonnen zelf slap hangen.

Stap 4: Je gaat dadelijk de ballonnen leeggieten in de flessen. Wat gaat er gebeuren, denk je? Probeer het uit.

Blazen ballonnen zichzelf op 9

Wat gebeurt er?

In twee flessen ontstaat een gas en blazen de ballonnen zichzelf op. In de andere fles gebeurt niets.

Blazen ballonnen zichzelf op 14

Hoe zit dat?

Azijn is een zuur. Dat proef je ook. Natriumbicarbonaat daarentegen is het tegenovergestelde van zo’n zuur: een base’. Als je een zuur en een base bij elkaar voegt, krijg je een chemische reactie.

Doordat azijn en natriumbicarbonaat met elkaar reageren, komt er een gas vrij: koolstofdioxide (CO2). Dat gas zorgt ook voor de belletjes in je frisdrank. Er ontstaat zelfs zoveel gas dat de ballon wordt opgeblazen.

Water is niet zuur, dus daar ontstaat geen CO2. Die ballon blaast daarom niet op.

Bakpoeder bestaat uit verschillende ingrediënten, waaronder natriumbicarbonaat en een zuur, bijvoorbeeld citroenzuur of wijnsteenzuur. In het zakje reageren ze niet met elkaar. Maar als je ze oplost in water, dan wel. Ook daarbij komt koolstofdioxide vrij en blaast de ballon dus op.

Waar kom je dat nog tegen?

Bakpoeder wordt gebruikt om deeg te laten rijzen. De gasbubbeltjes die ontstaan, worden gevangen in het natte deeg. Zo wordt je gebak of brood lekker luchtig. Ook natriumbicarbonaat kan je gebruiken als rijsmiddel. Dan moet je wel zeker iets zuurs toevoegen, zoals citroensap.

Je vindt natriumbicarbonaat niet alleen in je keuken terug, maar ook in je badkamer. Gebruik jij wel eens een bruisbal? Daar zit natriumbicarbonaat in, gemengd met een zuur. Dat zorgt ervoor dat je bal in het water bruist. Fizzzzzz……