Navigeer dropdown

De ware helden van de geneeskunde? Dat zijn mensen zoals jij en ik! Geloof het of niet, ook wij kunnen helpen om anderen te genezen en beter nog: het te voorkomen. Dat roept veel vragen op, ook bij artsen en onderzoekers. Hoogtijd dus om samen even aan tafel te zitten en hierover te praten!

Dagelijks werken mensen zonder dokterstitels of 10 wetenschappelijke diploma’s mee aan klinisch onderzoek. Zij nemen als eerste dat nieuwe pilletje in om te testen of het veilig is en of het wel werkt, zodat jij het ooit met een gerust hart kan nemen. Natuurlijk gebeuren zulke tests in een superveilige omgeving met de hulp van een legertje specialisten, maar toch… Niet iedereen voelt zich geroepen om als allereerste een behandeling te ondergaan of een medicijn te nemen.

Naast klinische studies roept ook biobanking (het verzamelen van gegevens en lichamelijke stoffen zoals speeksel, huidcellen, haar…) veel vragen op! Ook bij onderzoekers en dokters. Hoogtijd dus om met z’n allen eens rond de tafel te zitten! Daarom organiseren we een wetenschapscafé. Net zoals op café maken we het gezellig en gaan we aan de praat met elkaar. Bijzonder aan deze gesprekken is dat onderzoekers en dokters deze keer aan jou advies komen vragen. Je neemt dus niet deel aan zomaar een wetenschapscafé, maar aan een omgekeerd wetenschapscafé!

Waarover gaan we praten?

 • Vind je het goed dat kinderen of ouderen aan klinische studies deelnemen?
 • Als je deelneemt aan een studie, dan moet je eerst een toestemmingsformulier (Informed Consent Form) invullen. Wat zou daar zeker moeten in staan?
 • Wie weet het best wat er in zo een toestemmingsformulier moet staan? Dokters, grote organisaties, patiënten of kerngezonde mensen?
 • Zou jij het formulier van A tot Z aandachtig lezen of zou je vertrouwen op de uitleg van je vertrouwde arts?
 • Wanneer zou een kind zelf mogen beslissen om deel te nemen aan onderzoek of om gegevens of lichamelijke stoffen af te staan?

Waarom deelnemen?

De vraag is eerder: ‘waarom niet?’. Om te beginnen leer je heel wat bij over geneesmiddelenonderzoek en wat er met jouw medische gegevens gebeurt. Iedereen neemt wel eens medicijnen (zowel jij als je ouders, je beste vriendin…), dus reken maar dat je meepraat over dingen die lang niet alleen dokters en onderzoekers aanbelangen, maar ook jou! Bovendien krijg je de kans om je stem te laten horen en mee vorm te geven aan het formulier waarmee mensen toestemming geven om hun gegevens of lichamelijke stoffen te delen.

Wat gebeurt er NA het wetenschapscafé?

Na het café wordt een mooi uitgebreid verslag gemaakt van alle suggesties maar ook bedenkingen die gemaakt werden.

 • Het verslag wordt gebruikt voor SAFE-PEDRUG. Dat is een project met als doel het onderzoek naar veilige medicatie voor kinderen efficiënter te maken. Medicijnen die prima werken voor volwassenen kunnen bij kinderen immers een heel ander effect hebben.
 • Jouw advies wordt ter harte genomen, niet enkel voor wat toekomstig onderzoek betreft. Zo kan het verslag van het wetenschapscafé ervoor zorgen dat dokters hun patiënten op een andere manier gaan informeren.
 • We zetten met het verslag Europese beleidsmakers (de vrouwen en mannen die de wetten kunnen veranderen) met de neuzen in de juiste richting.
img

Praktisch

 • Doelgroep: jong en oud met een mening!
 • Prijs: gratis
 • Locatie: restaurant UZ Gent (De Pintelaan 185, 9000 Gent). Dat is het rode gebouw naast K12, via ingang 8 (1e verdieping). > Bereikbaarheid: klik hier
phone Zondag 26 november, van 14u tot 17u

In samenwerking met

Een woordje uitleg...

Wat houdt een klinische studie in?

Om te weten of medicijnen of behandelingen werken en of ze veilig zijn, voeren wetenschappers altijd eerst een hele reeks tests op dieren en daarna op mensen uit. Ze doen dan een “klinische studie”. 

Stel dat er een nieuwe en verbeterde formule voor hoestsiroop werd ontwikkeld. Hoe geweldig goed deze misschien ook is, deze kan en mag niet zomaar verkocht worden. Men heeft hiervoor de hulp nodig van mensen (zowel met als zonder hoestklachten) die vrijwillig vragen beantwoorden, de siroop uitproberen... 

Eerst geeft men de hoestsiroop  aan gezonde mensen en onderzoekt men of er geen ernstige ongewenste effecten zijn. Stel dat deze mensen bv. plots blaren op hun tong krijgen, reken dan maar dat er nog ernstig aan de formule moet gesleuteld worden! Is dat niet het geval en lijkt alles volkomen veilig, dan gaat men pas met de siroop naar de vrijwilligers met hoestklachten. Hoe reageren ze op een koffielepel of een eetlepel hoestsiroop? Wat als de vrijwilligers in plaats van 1 keer per dag 2 keer per dag een lepel nemen? Daarna worden grotere groepen betrokken bij het onderzoek en geeft men sommige vrijwilligers een placebo. Dat is een soort nepgeneesmiddel om stiekem te testen of de klachten ook zonder medicament – in dit geval de hoestsiroop – zouden verdwijnen. 

Zijn alle tests prima in orde, dan pas mag de hoestsiroop bij de apotheek verkocht worden. Maar zelfs dan blijven onderzoekers bijwerkingen opvolgen en de effecten van de siroop als je het gedurende een lange periode zou gebruiken! 

Uit klinische studies kan je nog véél meer leren dan of een medicijn al dan niet werkt en veilig is! Deze studies leren wetenschappers heel veel over aandoeningen, hoe ze te vermijden en hoe het ene menselijk lichaam het andere niet is!

Wat is een biobank?

Een biobank is een soort van databank. In een biobank zitten niet enkel feiten en gegevens van zowel gezonde als minder gezonde mensen, maar ook tastbare dingen zoals speeksel, bloed, urine, huidcellen… die ofwel vrijwillig ofwel tijdens een behandeling werden afgestaan. Aan de hand van  biobanken kunnen onderzoekers veel leren over ziektes en de behandeling ervan. Biobanken zijn net zoals klinische studies belangrijk in het onderzoek naar (en het voorkomen van) ziektes.

Wist je dat?

Technopolis neemt deel aan Sparks, een Europees project aan de hand waarvan men zoveel mogelijk gewone mensen zoals jij en ik tracht te overtuigen dat wetenschap en wetenschappelijk onderzoek niet alleen wetenschappers maar ook hen aanbelangt. Via dit omgekeerd wetenschapscafé en een reeks andere projecten proberen we je ervan te overtuigen om jouw steentje bij te dragen aan de wetenschap en meer bepaald op het vlak van geneeskunde. Want ook jouw inbreng is oh zo belangrijk! Klik hier voor meer info.

Volg Sparks via

Of schrijf je hier in voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van Sparks.

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.