Navigeer dropdown

De ware helden in de zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen of behandelingen? Dat zijn mensen zoals jij en ik! Geloof het of niet, je hoeft geen expert te zijn om te helpen anderen (beter) te genezen. Dat roept veel vragen op, ook bij artsen en onderzoekers: wat is immers de beste manier om een steentje bij te dragen? Hoogtijd dus om samen even aan tafel te zitten en hierover te praten!

Dagelijks werken mensen zonder dokterstitels of 10 wetenschappelijke diploma’s mee aan klinisch onderzoek. Zij nemen als eerste dat nieuwe pilletje in om te testen of het veilig is en of het wel werkt, zodat jij of iemand anders het ooit met een gerust hart kan nemen. Natuurlijk gebeuren zulke tests op vrijwillige basis en in een superveilige omgeving met de hulp van een legertje specialisten en volgens strikte afspraken en regels, maar toch… Niet iedereen voelt zich geroepen om als allereerste een behandeling te ondergaan of een medicijn te nemen. Bovendien weet lang niet iedereen hoe deelname aan klinisch onderzoek precies verloopt.

Naast klinische studies roept ook biobanking (het verzamelen van gegevens en lichaamsmateriaal zoals speeksel, huidcellen, haar…) veel vragen op! "Jakkes", zou je denken, maar dit is heel waardevol materiaal en experten (onderzoekers, dokters) en overheden zoeken nog naar de beste methode om dit te verzamelen en te bewaren voor onderzoek. Daar proberen ze trouwens zoveel mogelijk mensen bij te betrekken.

img

Hoogtijd dus om met z’n allen eens rond de tafel te zitten! Daarom organiseren we een wetenschapscafé. Net zoals op café maken we het gezellig en gaan we aan de praat met elkaar. Bijzonder aan deze gesprekken is dat onderzoekers en dokters deze keer aan jou advies komen vragen. Zij willen van jou leren. Je neemt dus niet deel aan zomaar een wetenschapscafé, maar aan een omgekeerd wetenschapscafé!

Waarover gaan we praten?

 • Vind je het goed dat kinderen of ouderen aan klinische studies deelnemen?
 • Als je deelneemt aan een studie, dan moet je eerst een toestemmingsformulier (Informed Consent Form) invullen. Wat zou daar zeker moeten in staan?
 • Wie weet het best wat er in zo een toestemmingsformulier moet staan? Dokters, grote organisaties, patiënten of kerngezonde mensen?
 • Zou jij het formulier van A tot Z aandachtig lezen of zou je vertrouwen op de uitleg van je vertrouwde arts?
 • Wanneer zou een kind zelf mogen beslissen om deel te nemen aan onderzoek of om gegevens of lichamelijke stoffen af te staan?

Waarom deelnemen?

Om te beginnen leer je heel wat bij over geneesmiddelenonderzoek en wat er met jouw medische gegevens gebeurt. Iedereen neemt wel eens medicijnen (zowel jij als je ouders, je beste vriendin…), dus reken maar dat je meepraat over dingen die lang niet alleen dokters en onderzoekers aanbelangen, maar ook jou! Bovendien krijg je de kans om je stem te laten horen over de manier waarop vrijwilligers kunnen deelnemen aan onderzoek. Zo kan je mee vorm geven aan het formulier waarmee mensen toestemming geven om hun gegevens of onderzoeksmateriaal (zoals lichamelijke stoffen of klinische gegevens) te delen.

Wat gebeurt er NA het wetenschapscafé?

Na het café wordt een mooi uitgebreid verslag gemaakt van alle suggesties maar ook bedenkingen die gemaakt werden.

 • Het verslag wordt gebruikt voor SAFE-PEDRUG. Dat is een project met als doel het onderzoek naar veilige medicatie voor kinderen efficiënter te maken. Medicijnen die prima werken voor volwassenen kunnen bij kinderen immers een heel ander effect hebben.
 • Jouw advies wordt waar mogelijk ter harte genomen, niet enkel voor wat toekomstig onderzoek betreft. Zo kan het verslag van het wetenschapscafé ervoor zorgen dat dokters hun patiënten op een andere en misschien zelfs verbeterde manier gaan informeren.
 • We trachten met het verslag (waarin jouw advies staat) lokale Europese beleidsmakers (de vrouwen en mannen die de wetten kunnen veranderen) met de neuzen in de juiste richting te zetten.
img

Praktisch

 • Doelgroep: jong en oud met een mening!
 • Prijs: gratis
 • Locatie: restaurant UZ Gent (De Pintelaan 185, 9000 Gent). Dat is het rode gebouw naast K12, via ingang 8 (1e verdieping). > Bereikbaarheid: klik hier
phone Zondag 26 november, van 14u tot 17u

In samenwerking met

                 

 

Meer op de Dag van de Wetenschap

Dit omgekeerd wetenschapscafé vindt plaats op de Dag van de Wetenschap. Zie je deze activiteit helemaal zitten? Neem dan zeker een kijkje op www.dagvandewetenschap.be voor nog meer boeiende activiteiten. 

Zoek je andere activiteiten op de Dag van de Wetenschap in het UZ Gent? Die vind je hier.

Een woordje uitleg...

Wat houdt een klinische studie in?

Om te weten of medicijnen of behandelingen werken en of ze veilig zijn, voeren wetenschappers altijd eerst een hele reeks tests op dieren en daarna op mensen uit. Ze doen dan een “klinische studie”. 

Stel dat er een nieuwe en verbeterde formule voor hoestsiroop werd ontwikkeld. Hoe geweldig goed deze misschien ook is, deze kan en mag niet zomaar verkocht worden. Men heeft hiervoor de hulp nodig van mensen (zowel met als zonder hoestklachten) die vrijwillig vragen beantwoorden, de siroop uitproberen... 

Eerst geeft men de hoestsiroop  aan gezonde mensen en onderzoekt men of er geen ernstige ongewenste effecten zijn. Stel dat deze mensen bv. plots blaren op hun tong krijgen, reken dan maar dat er nog ernstig aan de formule moet gesleuteld worden! Is dat niet het geval en lijkt alles volkomen veilig, dan gaat men pas met de siroop naar de vrijwilligers met hoestklachten. Hoe reageren ze op een koffielepel of een eetlepel hoestsiroop? Wat als de vrijwilligers in plaats van 1 keer per dag 2 keer per dag een lepel nemen? Daarna worden grotere groepen betrokken bij het onderzoek en geeft men sommige vrijwilligers een placebo. Dat is een soort nepgeneesmiddel om stiekem te testen of de klachten ook zonder medicament – in dit geval de hoestsiroop – zouden verdwijnen. 

Zijn alle tests prima in orde, dan pas mag de hoestsiroop bij de apotheek verkocht worden. Maar zelfs dan blijven onderzoekers bijwerkingen opvolgen en de effecten van de siroop als je het gedurende een lange periode zou gebruiken! 

Uit klinische studies kan je nog véél meer leren dan of een medicijn al dan niet werkt en veilig is! Deze studies leren wetenschappers heel veel over aandoeningen, hoe ze te vermijden en hoe het ene menselijk lichaam het andere niet is!

Wat is een biobank?

Een biobank is een soort van databank. In een biobank zitten niet enkel feiten en gegevens van zowel gezonde als minder gezonde mensen, maar ook tastbare dingen zoals speeksel, bloed, urine, huidcellen… die steeds vrijwillig en al dan niet tijdens een behandeling werden afgestaan. Aan de hand van het materiaal en de gegevens in biobanken kunnen onderzoekers veel leren over ziektes en de behandeling ervan. Biobanken zijn net zoals klinische studies belangrijk in het onderzoek naar (en het voorkomen van) ziektes. Zij zijn bibliotheken van leven en ziekte en bij uitstek een rijke bron aan informatie voor de opbouw van nieuwe kennis.

Wist je dat?

Technopolis neemt deel aan Sparks, een Europees project aan de hand waarvan men zoveel mogelijk gewone mensen zoals jij en ik tracht te informeren over het belang van wetenschap en wetenschappelijk onderzoek voor iedereen en niet alleen voor wetenschappers. Via dit omgekeerd wetenschapscafé proberen we te laten zien hoe je een steentje kan bijdragen aan de wetenschap en meer bepaald op het vlak van geneeskunde. Want ook jouw inbreng is oh zo belangrijk! Klik hier voor meer info.

Volg Sparks via

Of schrijf je hier in voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van Sparks.

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.