Navigeer dropdown

Wetenschap en technologie maken deel uit van ons dagelijks leven. Meer nog, als je er echt even bij stil staat, dan zou je je niet kunnen inbeelden hoe je zou kunnen leven zonder. Denk maar na hoe ’s morgens bij je ontbijt dat kopje koffie tot stand is gekomen en hoe je daarna op school of op het werk geraakt. Of het nu met de fiets, trein, bus of auto is, je hebt het te danken aan… juist: wetenschap! Dus waarom zou wetenschap enkel een aangelegenheid voor wetenschappers zijn?

Technopolis neemt daarom deel aan het Europese project Sparks, een project aan de hand waarvan men zoveel mogelijk gewone mensen zoals jij en ik tracht te overtuigen dat wetenschap en wetenschappelijk onderzoek niet alleen wetenschappers maar ook hen aanbelangt. Via een reeks van projecten proberen we je de komende maanden te overtuigen om jouw steentje bij te dragen aan de wetenschap en meer bepaald op het vlak van geneeskunde. Want ook jouw inbreng is oh zo belangrijk!

Jouw bijdrage aan de wetenschap start hier...

Science espresso marathon

We organiseren voor jou maar liefst 4 science espresso's op één dag in Technopolis. Tijdens deze marathon komen 4 wetenschappers, waarvan er eentje zelfs nog op de schoolbanken zit, naar Technopolis om te vertellen over hun onderzoek én om aan jou vragen te stellen. Wetenschappers die naar jouw mening vragen? Jawel, want geloof het of niet: wetenschappers hebben jou nodig. Voor jou is het dé kans om vragen af te vuren en om jouw visie te delen!

Kom op tegen Kanker hecht bijzonder veel waarde aan wat patiënten voelen en denken. Volgens Ine beschouwt de organisatie hen als ervaringsdeskundigen. Meer nog, sommige van deze patiënten zitten zelfs in hun bestuur!

Een hulpmiddel zoals een rolstoel, hoorapparaat of kunstbeen kan je imago echt om zeep kan helpen. Kristof geeft samen met ontwerpers en gebruikers een heel andere dimensie aan het begrip "op maat" door naar het unieke karakter van de persoon die het hulpmiddel nodig heeft te kijken.

Gilles is nog maar 17, maar hij doet al onderzoek naar bacteriofagen, kleine virussen die enkel een specifieke bacterie infecteren. Hij is het levende bewijs dat je (nog) geen "10" diploma's op zak hoeft te hebben om aan onderzoek te doen dat misschien ooit jouw leven wel redt.

Door robots in te zetten, zouden wij mensen ons volledig potentieel kunnen benutten. Bram schetst een beeld hoe jouw toekomst er zou kunnen uitzien met robots erin. Dat is geen verre toekomst of science fiction meer!

Doelgroep: jong en oud met een mening!
Prijs:
 gratis, inbegrepen in je dagticket
Locatie: in Technopolis

Programma:

  • 12u - 13u | Ine Doperé (Kom op tegen kanker): Patiënten beslissen mee
  • 13u - 14u | Kristof Vaes (Universiteit Antwerpen): Weg met het stigma, hier zijn de hippe hulpmiddelen!
  • 14u - 15u | Gilles Verbinnen: Virussen vs. Bacteriën
  • 15u - 16u | Bram Vanderborght (Vrije Universiteit Brussel): Robots van de toekomst
phone Zaterdag 26 augustus, om 12u, 13u, 14u en 15u

Science espresso! ADEM: Burgers meten om te weten

Ook benieuwd naar de fijnstofconcentratie op weg naar werk of school? Meet het weldra zelf.

Zet je schrap voor een korte én krachtige science espresso van ADEM! Een team van gepassioneerde burgers zet alles op alles in om ook jou bewust te maken omtrent de kwaliteit van de lucht die jij, je vrienden, je buurman, de bakker om de hoek... inademen.

ADEM is een voorbeeld van een project gedragen door niet-wetenschappers voor het verzamelen van data omtrent de luchtkwaliteit in de stad. Een team van 20 burger-experten ontwikkelden een zelfbouwkit zodat de toestellen low cost, open, repareerbaar en aanpasbaar kunnen gemaakt en lokaal gereproduceerd worden.

De verschillende ADEM teams houden regelmatig een "Tussenstand" en geven hierbij inkijk in hun creatieproces. Op 12 juli presenteren ze een overzicht van de voorbije maanden, waar ze vandaag staan, en wat er de komende maanden op het programma staat.

Doelgroep: jong en oud met een mening!
Prijs:
gratis
Sprekers: het ADEM-team
Locatie: Timelab in Gent, Brusselsepoortstraat 97

Info & inschrijving

Spreekt dit onderwerp je aan? In juli en augustus is er in Technopolis de tentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap met 7 boeiende verhalen van doe-het-zelf-wetenschappers waaronder van Shazia die in Londen luchtvervuiling meet. Niet te missen!

phone Wordt verplaatst. We laten je het nieuwe tijdstip zo snel mogelijk weten!

Reverse Science Café: 'Hoe draag ik bij tot wetenschappelijk onderzoek?'

De wetenschap gaat met rasse schreven vooruit. Wil men de nieuwste kennis vertalen in nuttige toepassingen, bijvoorbeeld om onze gezondheidszorg te verbeteren, dan moeten wetenschappers deze kunnen toetsen bij mensen zoals jij, je buurvrouw, je bakker of kapper, maar evenzeer jouw ouders, kinderen of kleinkinderen…. Enkel zo komen wetenschappers te weten hoe veilig of hoe efficiënt hun nieuwe ontdekkingen of ontwikkelingen zijn. Bovendien vinden op deze manier patiënten ook sneller hun weg naar nieuwe hulpmiddelen.

Europa zet in op een zeer strikte regelgeving die de veiligheid van jou en iedereen om je heen garandeert. Daarnaast motiveert Europa maar ook maximale transparantie, door een strikte informatieplicht. Jij als “burger” hoeft geen passief toehoorder te zijn! Het is net de bedoeling dat ook jij jouw stem in dit proces laat horen.

Daarbij is het cruciaal om na te gaan wat jijzelf belangrijk vindt, of je nu jong of iets minder jong, kerngezond of niet… bent. De aanwezige dokters en onderzoekers zetten jou volop aan het denken om nadien naar jóuw mening te vragen! De wereld schijnbaar op z’n kop in een reverse science café.

Doelgroep: jong en oud met een mening!
Prijs: gratis
Locatie: campus UZ Gent (De Pintelaan 185, 9000 Gent). Dat is het rode gebouw naast K12, via ingang 8 (1e verdieping). > Bereikbaarheid

 

 

Info over inschrijving volgt!

phone Zondag 26 november (op de Dag van de Wetenschap), van 14u tot 17u.

Verder zetten we je aan het denken...

Doe-het-zelf-wetenschap

Tijdens de zomervakantie zetten we je in Technopolis aan het denken aan de hand van de tentoonstelling Doe-het-zelf wetenschap. Verwacht je deze keer niet aan een reeks doe-opstellingen. Voor één keer zetten we je enkel aan het denken, en hoe!

Doelgroep: vanaf 12 jaar
Prijs: gratis, inbegrepen in je dagticket
Locatie: in de tentoonstellingsruimte van Technopolis

phone In juli en augustus 2017, dagelijks van 9u30 tot 17u
img

 

 

 

 

Volg Sparks via

Of schrijf je hier in voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van Sparks.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.