Technopolis is open
Van 9u30 tot 17u00
slide

Slechts € 1 inkom op Dag van de Wetenschap

Feest mee op zondag 25 november!

Op zondag 25 november vieren we in heel Vlaanderen opnieuw de Dag van de Wetenschap! In Technopolis bereiden we ter gelegenheid van deze dag een heel speciaal feest voor met een heleboel extra workshops én een Kinderlezing. Allemaal bovenop het gebruikelijke dagprogramma en voor slechts € 1 inkom per persoon! Dit jaar besteden we extra aandacht aan virtual & augmented reality en artificiële intelligentie. Een leven zonder wetenschap en technologie is nu al ondenkbaar. Kunnen we nog zonder deze nieuwe technologieën?

Kunnen we nog zonder virtual reality?

De virtuele werkelijkheid leek nog nooit zo echt als in Technopolis! Ervaar het zelf aan de hand van volgende opstellingen:

img

Virtuele fietstocht over de Grand Canyon

Raap al je moed bij mekaar en fiets op een kabel die gespannen staat tussen twee pieken van de Grand Canyon! Bereid je nu al mentaal voor op dit adembenemende avontuur in virtual reality. Waarschuwing: enkel voor de durvers…

Doelgroep: vanaf 8 jaar

img

Sky high virtual reality

Met onze virtual reality parapente in de tentoonstelling Sport 2.0 suis je op duizelingwekkende hoogte vogelvrij door de lucht… terwijl je maar net boven de grond bengelt! Je zou nochtans kunnen zweren dat je de wind door je haren voelt, de nevel op je gezicht en dat je de bergen kan ruíken… De virtual reality wordt nog eens extra versterkt door real time-effecten zoals beweging, luchtstroom en aroma's!

Hijs je in het zitje, zet de VR-bril op je snoet en doorklief het luchtruim!

Doelgroep: vanaf 8 jaar

img

Virtuele vogelsafari

Ga in Xplora op virtuele safari door het Zwin, zonder één voet te verzetten! Tuur door de virtuele uitkijktoren en zie vlak boven jou een torenvalk bidden, wachtend op zijn prooi. En naast je duikt net een aalscholver het water in, terwijl wilde ganzen voorbijtrekken. En welke vogel zit daar verstopt in het gras? Ontdek jij alle vogels?

Doelgroep: vanaf 8 jaar

Of zonder augmented reality?

Je gelooft je eigen ogen niet! Wat je ziet is écht, maar toch weer niet helemaal. Probeer onze augmented reality opstellingen uit en wek je tekening als het ware tot leven tijdens onze workshop.

img

Giant gaming wall

Op onze klimconstructie in de tentoonstelling Sport 2.0 word je Spiderman. Klauter op onze klimmuur, terwijl je duizelingwekkende opdrachten vervult! Schrik om je grip te verliezen? Nergens voor nodig! Als je valt, dan land je veilig op een zachte mat.

Achter je klimavonturen gaat een stevige portie augmented reality schuil. We projecteren laserstralen op de klimmuur die meebewegen met de capriolen van jou en nog een klimmer, allemaal dankzij het open pose systeem. Resultaat? Een klimsessie die je nooit nog vergeet!

Doelgroep: vanaf 8 jaar

img

Toon de dieren de weg

In Xplora zoeken drie dieren koortsachtig naar een veilige plek om uit te rusten. Steek jij mee een handje toe? Richt de tablet op de gewonde pad, de grijze zeehond en de wimpervleermuis en zie hen via augmented reality tot leven komen! Wijs hen vervolgens de weg in de virtuele omgeving.

Doelgroep: vanaf 8 jaar

img

Workshop 'Wek je 3D-tekening tot leven'

Kies een leuke tekening uit en maak er je eigen prent van door hem in te kleuren. Laat vervolgens je persoonlijke kleurplaat tot leven komen in 3D. Komt je dinosaurus uit je tekening of kan je luchtballon echt vliegen? Dan is niet alleen je opdracht geslaagd, je hebt ook kennis gemaakt met augmented reality!

Doelgroep: van 3 tot 8 jaar

phone Van 9u30 tot 12u en van 13u tot 17u

En wat met artificiële intelligentie?

Klinkt alles wat met robots en AI te maken heeft voor jou als science fiction? Dat kan best, maar toch zou AI ook in jouw dagelijks leven van pas kunnen komen!

img

Kinderlezing ‘Zijn robots slimmer dan mensen?'

Robots zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Aan de hand van heel wat voorbeelden zoals een drone, een zelfrijdende auto en zelfs een plukrobot, legt Steven jullie uit hoe onderzoekers robots helpen om slimme taken zelf uit te voeren. We gaan na hoe wij als mens iets leren en hoe we dat gedrag als onderzoeker ook aanleren aan de robot. Je komt te weten hoe het kan dat robots sommige dingen beter kunnen dan mensen, en hoe slim ze nu werkelijk zijn. Alles wordt opgesmukt door Zora, een mensachtige robot, die komt tonen wat hij allemaal geleerd heeft. Benieuwd? Kom dan zeker luisteren naar 1 van de 2 lezingen.

Doelgroep: vanaf 8 jaar
Locatie: de Kegel (auditorium)

phone Om 10u en 11u

"Tijden veranderen..."

“Tijden veranderen en vandaag komt nieuwe technologie als Artificial Intelligence en Virtual Reality heel snel op ons af. Ook in Vlaanderen zijn wetenschappers volop bezig met de uitdagingen en de mogelijkheden van deze nieuwe technologische evoluties. Kom op De Dag van de Wetenschap eens kijken naar het talent dat we in Vlaanderen in huis hebben en ontdek wat de toekomst brengen zal.”

Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport

img

Zolang er maar workshops zijn!

Al deze workshops vinden plaats van 9u30 tot 17u.

img

Bouw een prikkelarme ruimte

Maak net zoals Deepak in Team Scheire een prikkelarme ruimte. Deepak toont je hoe makkelijk dit is op basis van een eenvoudige geodetische koepel. Meer dan wat rietjes en touw heb je niet nodig. Thuis kan je dan een grotere versie bouwen en bekleden met geluidisolerend materiaal.

phone Van 9u30 tot 12u30 en van 13u tot 17u
img

USB-energiefiets

Neem plaats op onze USB-energiefiets! Trap eens goed door en lever op een gezonde én duurzame manier stroom aan voor het analoge experimenteerbord, het E-BORD en de digitale besturing die ontwerpen en samengesteld werd bij ie-net | VIK Mechelen.

Doelgroep: vanaf 6 jaar

img

Creatief met glas

Ga aan de slag met een elektrisch graveertoestel en leer hoe je jouw glas kan versieren. De mogelijkheden zijn onbeperkt tijdens deze workshop van Natuur en Wetenschap. Jouw creatief werkje mag je meenemen naar huis.

Doelgroep: vanaf 10 jaar

img

Meet je "gevoelstemperatuur"!

Soms is het buiten wel 5°C, maar door de koude wind zou je zweren dat het vriest! Je gevoelstemperatuur ligt dan lager dan de werkelijke temperatuur. Hoe meet je je eigen gevoelstemperatuur?

Je hoeft het je niet langer meer af te vragen! ie-net | VIK Mechelen bouwde een experiment met een ARDUINO UNO die geprogrammeerd werd om met een sensor de "gevoelstemperatuur" te kunnen meten. Je ziet het resultaat in cijfers, in kleur én tekst!

Doelgroep: 8 tot 12 jaar

img

Begeleide digitale experimenten van logische schakelingen

Tijdens deze workshop koppelen we het analoge experimenteerbord van ie-net | VIK Mechelen, het E-BORD, aan een ARDUINO UNO. Daarbij maken we gebruik van verschillende componenten die dienst doen als 'triggers' voor het leggen van verbindingen.

Zo gebruiken we de schakelingen om de logische EN- en de OF-schakeling te visualiseren. Met deze bouwstenen bouw je vervolgens onder begeleiding verschillende logische schakelingen.

Doelgroep: vanaf 8 jaar

img

Begeleide experimenten van analoge basisschakelingen

Neem deel aan een reeks analoge experimenten met behulp van het E-BORD, een experimenteerbord ontworpen door ie-net | VIK Mechelen. Tijdens deze workshop leer je bij over de werking en praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen.

Eens je daarover hebt bijgeleerd, dan ben je er klaar voor om onder begeleiding nog verschillende analoge schakelingen te bouwen. Deze schakelingen worden ook nog gebruikt als basis voor de visualisatie van de logische EN- en de OF-schakeling.

Doelgroep: vanaf 8 jaar

img

Leuke chemieproefjes!

Met chemie kan je de leukste dingen maken, zoals superslijm of een badbommetje! Misschien heb je altijd al wel eens je handen diep in Oobleck willen steken?! Wat je gemaakt hebt, mag je achteraf mee naar huis nemen.

Zet je schrap voor een reeks workshops en demo’s van KVCV die de fascinerende wereld van de chemie illustreren, zoals “Lanceer je eigen rakt!”, “Groei je eigen regenboogmuffin in minder dan een minuut” en de demo “instant stalagtiet”.

Doelgroep: 5 tot 15 jaar

phone Vanaf 10u

Praktisch

  • Wanneer? Zondag 25 november 2018
  • Prijs: Alle activiteiten zijn inbegrepen in de inkomprijs van € 1/persoon.
  • Ticketverkoop: De online toegangstickets op de Dag van de Wetenschap in Technopolis zijn enkel geldig op zondag 25 november 2018. Heb je al online tickets gekocht aan het normale tarief? Bewaar ze dan voor later. Online tickets zijn namelijk 1 jaar geldig.

    Zijn alle online tickets aan € 1 uitverkocht? Dan kan je de dag zelf nog een ticket aan € 1 aan de kassa kopen. Wees er die dag héél snel bij! Van zodra onze maximum capaciteit bereikt is, kunnen we geen extra bezoekers ontvangen.

Speciale regeling in het restaurant

Omdat we op de Dag van de Wetenschap dag héél veel bezoekers over de vloer verwachten, bieden we een beperkt menu aan met frietjes (met curryworst of chicken nuggets), hot dogs, worstenbroodjes, soep, belegde broodjes en dessertjes. Op deze manier proberen we de wachttijden in het restaurant tot een minimum te beperken.

Uitzonderlijk mag je op zondag 25 november gewoon zelf je lunchpakket meebrengen en gratis picknicken.

Dagprogramma

Op de Dag van de Wetenschap voorzien we een heleboel extra workshops én een Kinderlezing. Allemaal bovenop het gebruikelijke programma! Raadpleeg vlak voor je bezoek het dagprogramma. Zo weet je altijd wat je waar en wanneer kan verwachten.

Kom voor € 1 naar Technopolis op de Dag van de Wetenschap!

Op zondag 25 november, op de Dag van de Wetenschap, betaal je slechts € 1 inkom per persoon. Koop nu al je tickets online, want voor je het weet zijn alle tickets uitverkocht! Opgelet: je tickets zijn enkel geldig voor een bezoek op zondag 25 november 2018.

  

Élke euro naar het goede doel!

Op de Dag van de Wetenschap vragen we van jou slechts 1 symbolische euro toegang. Kwestie van iedereen de kans te geven om mee te vieren op de Dag van de Wetenschap! Elke euro die we ontvangen, gaat bovendien rechtstreeks naar Bednet in het kader van de Warmste Week. Bednet is een non-profitorganisatie die ervoor zorgt dat kinderen en jongeren die tijdelijk niet naar school kunnen, de les in hun klas live kunnen volgen, van thuis uit.

Over de Dag van de Wetenschap

De Dag van de Wetenschap is een initiatief van de Vlaamse overheid, die van de Dag van de Wetenschap een jaarlijks terugkerend gebeuren maakt. De Dag van de Wetenschap wordt gecoördineerd door Technopolis en georganiseerd in samenwerking met de associaties van de Vlaamse universiteiten en hogescholen, wetenschappelijke instellingen en verenigingen, musea, bedrijven en federaties.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.