Technopolis is gesloten
slide

Inter[Na]tionaal ja[Ar] van de c[He]mie

Kijk wat je dit jaar allemaal te wachten staat!

Hiep hiep hoeraaaa… Dit jaar blaast de bekende tabel van Mendelejev z’n 150e kaarsje uit! En dat zijn we van plan het hele jaar door te vieren in Technopolis. Wij trekken alle registers open in 2019, voor ons niet alleen het jaar van dé tabel, maar van de chemie. Zet je schrap voor een mengeling van knallers, explosieve experimenten en – nog meer dan anders – bijzonder interessante ‘materie’! We zijn laaiend enthousiast om te zien hoe jij ‘reageert’!

Voorproefjes...

We geven je in 2019 een extra reden om Technopolis goed in de gaten te houden! We zijn namelijk van plan om je het hele jaar door te verrassen met leuke activiteiten en ander breinvoer. Zonder al te veel te verklappen, sommen we hieronder al enkele redenen op waarom 2019 een spetterend jaar wordt...

img

Ops[Te]l[Li]ng tabel van Mendelejev

Een absolute topper onthullen we op 6 maart, precies 150 jaar nadat Mendelejev zijn tabel bekendmaakte. Dan stellen we een gloednieuwe interactieve opstelling voor die helemaal draait rond de tabel van Mendelejev. Het wordt een interactief spel waarbij je moet samenwerken om de tabel van Mendelejev helemaal op te vullen. 

We ontwikkelen deze opstelling samen met Co-valent en met essenscia, die in 2019 haar 100-jarig bestaan viert.

img

Ex[P]erimenteer [Er]op l[O]s!

Speciaal voor jou hebben wij alvast onze leukste proefjes rond chemie verzameld. Klaar om de theorie aan de praktijk te toetsen? Een kleine veiligheidswaarschuwing: onze proefjes zijn bijzonder verslavend!

img

Volg ons op [Y]ouTube

Abonneer je op ons YouTube-kanaal waar we wekelijks science hacks, facts en maffe experimenten op jou loslaten. Dit jaar besteden we extra aandacht aan het thema chemie. Iets om naar uit te kijken!

img

Schrijf je in op onze bl[Og]!

In het jaar van de chemie brengen we onze leukste weetjes en meest verrassende experimenten samen en voegen we deze toe aan onze blog. We zijn benieuwd naar jouw reactie! Mis geen enkele blogpost en schrijf je nu alvast in.

img

Nog meer [Br]einvo[Er] op sociale media!

Zet jezelf schrap om serieus verwend te worden met interessante chemieweetjes én proefjes op Facebook, Instagram, Snapchat en Twitter. Houd zeker ook onze website in de gaten!

Stof(fen) om over na te denken!

img

[W]ie was die Me[N]delejev?

Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (1834-1907) was een Russische scheikundige die vaststelde dat je de elementen volgens een vast patroon kan rangschikken. Hij ontwikkelde daarvoor een periodiek systeem dat vandaag de dag bekend staat als de “tabel van Mendelejev”. In 2019 is het precies 150 jaar geleden sinds hij voor het eerst zijn tabel bekend maakte. Daarom riep de VN 2019 uit tot het “internationale jaar van het periodiek systeem”.

Wist je dat…

Het in 1955 ontdekte element mendelevium (Md) naar Mendelejev vernoemd werd? Je vindt dit element trouwens niet terug in de natuur. Mendelevium is het lichtste niet-natuurlijk voorkomende element dat alleen in een deeltjesversneller te maken is.

img

[Fe]itjes over de ta[Be]l

  • Er werden in die tijd nog tabellen ontwikkeld. Bijzonder aan die van Mendelejev was dat deze het mogelijk maakte om het bestaan van elementen met bepaalde eigenschappen te voorspellen nog voor ze ontdekt waren.
  • De tabel ziet er meestal uit als een tabel met 18 of 32 kolommen. Er zijn ook andere weergaven. Soms is de tabel zelfs geen tabel maar een spiraal!
  • Heb je een 10 jaar oude poster van de tabel ophangen? Leuk, maar helaas niet meer zo accuraat. Er komen nog regelmatig nieuwe elementen bij en onderzoekers passen deze nog regelmatig aan op basis van nieuwe bevindingen.
img

Downl[O]ad de tabel van Mendelejev

We voorspellen dat de tabel van Mendelejev (ook gekend als het periodiek systeem van de elementen) in 2019 hipper wordt dan eender welke poster. Wees de hype voor en hang ‘m nu al op in je kamer, bureau, op de koelkast…

Pssst... Herken jij alle elementen in de titels op deze pagina?

img

[Al]les i[S] c[He]mie!

Chemie is écht overal! Denk maar aan wat er daarstraks op je bord lag, de brandstof in je auto, je regenjas, de pilletjes die je onlangs van de dokter kreeg… En mocht je er nog niet bij stilgestaan hebben: ons hele lichaam is eigenlijk een chemisch fabriekje op zich. 

Koop je tickets goedkoper online

Online betaal je € 1 minder per ticket. Bovendien loop je zo de rij aan de kassa voorbij en gun je jezelf meer tijd om te experimenteren!

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.