Technopolis is open
Van 9u30 tot 17u00

Klimaatcafé (14-18 j.)

Ga op 30 maart aan de praat met wetenschappers en zoek mee naar oplossingen!

Ja, ook jij maakt je ongetwijfeld zorgen over het klimaat. Wetenschappers en beleidsmakers in Vlaanderen (en ver daarbuiten) kunnen er niet meer omheen dat klimaatverandering een van de belangrijkste uitdagingen van de 21e eeuw vormt. Daar hebben duizenden jongeren de laatste maanden wel voor gezorgd. Luid. En duidelijk. Wat er echt precies in jóuw hoofd omgaat behalve dat het 5 voor 12 (of later) is, dat weten we nog niet. Daarom zochten we een reeks wetenschappers bijeen die dolgraag met jou in gesprek gaan! Schrijf je nu gratis in voor het klimaatcafé op 30 maart in Technopolis.

Geen gewoon café, maar een klimaatcafé!

Na woorden volgen daden. Meestal niet in een gewoon café, maar hopelijk wel na afloop van ons klimaatcafé. De bedoeling is dat je samen met de experts op het einde oplossingen of ideeën formuleert waar echt iets mee kan veranderen. Tijdens het klimaatcafé voeren niet de experts het woord, maar jij. Echt waar, alle ogen (en oren) zijn op jou gericht!

Doe je zeg tegen wetenschappers

We nodigden een reeks wetenschappers uit die dolgraag met jou in gesprek gaan. Stuk voor stuk zijn ze gespecialiseerd in een vakgebied dat mee een antwoord kan bieden op de uitdagingen die de klimaatverandering ons stelt. Zij blijven niet bij de pakken zitten en gaan na afloop van het klimaatcafé aan de slag met jouw input.

Voor 14-plussers met een mening

Greta Thunberg en Anuna De Wever hebben we inmiddels al aan het woord gehoord. Slimme dames, dat zeker, maar we zijn minstens even geïnteresseerd in wat jíj te zeggen hebt.

Ben je tussen 14 en 18 jaar, schuif dan mee aan een van onze tafels! Tijdens een betoging krijgt niet iedereen individueel een stem, maar tijdens ons klimaatcafé wel. Nu is je kans om enkele toonaangevende wetenschappers te laten weten wat er op jouw lever ligt.

Praktisch

 • Doelgroep: 14- tot 18-jarigen
 • Capaciteit: een 40-tal jongeren
 • Locatie: in de zone waar onze toekomstige zone voor 14-plussers wordt ingericht
 • Prijs: gratis (je hoeft geen dagticket te kopen)
phone Zaterdag 30 maart 2019, van 13u tot 16u

Praat met deze wetenschappers over het klimaat

 • Robert Boute (KU Leuven), expert in transport en logistiek
 • Michel De Paepe (UGent), expert in duurzaam bouwen en duurzame energie
 • Koen De Ridder (VITO), fysicus en klimatoloog die bezig is met de impact van de globale klimaatverandering op hittestress in steden. Binnen het Europese Copernicus 'Climate Change Service' programma ontwikkelt hij klimaatdiensten voor allerlei sectoren. 
 • Lesley De Cruz (KMI), gespecialiseerd in klimaatmodellering over België en Europa. Zij doet ook onderzoek naar interacties tussen oceaan en atmosfeer aan de hand van vereenvoudigde modellen.
 • Menno Janssens (Elia), Head of Innovation
 • Hans Keune (Universiteit Antwerpen), expert in de link tussen natuur en gezondheid
 • Jelle Laverge (UGent Energy Community), expert in gebouwen en energie 
 • Pieter Lodewijks (VITO/EnergyVille), tracht berichtgeving rond klimaat los te koppelen van het nucleaire debat
 • Roeland Samson (Universiteit Antwerpen), deskundige luchtkwaliteit. Weet ook veel over koolstofopslag in bossen en geeft momenteel ook les in hydrologie en meteorologie. Hij is ook betrokken bij onderzoek rond het stedelijk hitte-eilandeffect en het belang van bomen in onze steden. 
 • Manuel Sintubin (KU Leuven), geoloog die klimaatverandering in een breder perspectief kan plaatsen om lessen te trekken voor de toekomst
 • Inne Vanderkelen (VUB), klimaatwetenschapper die onderzoek doet naar de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering
 • Ewoud Vandepitte (UAntwerpen), doctoreert over de Climate Justice beweging (wereldwijd)
 • Ruben Vanholme (VIB-UGent Center for Plant Systems Biology), expert in plantenbiotechnologie en het gebruik van biomassa voor de aanmaak van materialen
 • Steven Van Passel (Universiteit Antwerpen), hoogleraar milieueconomie die de interactie tussen economie, technologie en het milieu onderzoekt. Hij doet tevens onderzoek naar de economische impact van klimaatverandering en -adaptatie, de baten en kosten van klimaatbeleid en de keuze van de juiste beleidsinstrumenten.
 • Dirk Verschueren (UGent), gespecialiseerd in klimaatgeschiedenis, klimaatvariatie op geologische tijdschalen en de relatie tussen natuurlijke en antropogene klimaatvariatie. Hij geeft ook duiding waarom het 5 voor (of 5 na) 12 is om werk te maken van emissiereductie.

Schrijf je nu gratis in voor het klimaatcafé op 30 maart

Tijd om te laten weten wat er precies in jóuw hoofd omgaat! Zoek mee naar oplossingen die echt iets kunnen veranderen.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.