Technopolis is gesloten
slide

Zo maak je zelf een prikkelarme ruimte!

Experimenteer zoals Deepak in 'Team Scheire' op Canvas

Op maandag 19 november kon je zien hoe Technopolis-medewerker Deepak Mehta in 'Team Scheire' op Canvas een prikkelarme ruimte ontwikkelde. Hij deed dit voor Quinten, een 9-jarige jongen met mentale beperking, ADHD en Autisme Spectrum Stoornis (ASS), die nood had aan een ‘cocon’ om tot rust te komen. Hij maakte nu ook een video en online handleiding, zodat ook jij je eigen variant op de prikkelarme ruimte kan “maken”.

Zo maak je zelf een prikkelarme ruimte!

Omdat meer mensen nood hebben aan een stille ruimte, maakte Deepak – na afloop van de opnames voor Team Scheire – samen met zijn Technopolis-collega's een video en online handleiding (Instructable). Op basis hiervan kan je zelf een prikkelarme ruimte bouwen. Alles wat je nodig hebt, zijn 25 buizen van gelijke lengte en een stuk touw.

Het gaat hierbij niet om identiek dezelfde constructie als in het programma, maar dat hoeft ook niet. Het is net de bedoeling van het programma dat jij als “maker” zelf begint te experimenteren met de materialen je voorhanden hebt. Eens je goed snapt wat het probleem is en het analyseert, dan kan je zelf een oplossing op maat bedenken.

Met een beetje verbeelding kan je dan nog andere toepassingen vinden voor de prikkelarme ruimte!

Over Deepak, maker in en buiten Technopolis

“Ik heb eigenlijk alles wat ik nodig heb van engineering geleerd wanneer ik het nodig had. Dus je stoot op een probleem en dan leer je daarover. En ja, ik probeerde maar wat uit. Ik geloof dat dat de manier van werken in de toekomst gaat worden. Kan of moet je alles wel op school leren? Wat als je eens op Google zoekt? Misschien vind je er wel een YouTube-filmpje van.

We tonen aan jongeren dat je met een beperkt aantal kleine machines heel wat dingen zelf kan maken. Ik geloof dat dat de toekomst is. Technopolis wil het centrum zijn voor iedereen die met technologie en innovatie bezig is.” - Deepak Mehta, maker en verantwoordelijke voor Longterm Strategy and Partnerships bij Technopolis

phone Fans van Deepak konden hem ook aan het werk zien in de aflevering van 'Team Scheire' op maandag 17 december.

Over 'Team Scheire' op Canvas

In Team Scheire op Canvas schakelt Lieven Scheire de hulp in van een team van ingenieurs, ontwerpers, wetenschappers en programmeurs, ook bekend als de makers. Zij bedenken creatieve en concrete oplossingen voor dagdagelijkse problemen van mensen die omwille van een beperking of andere problemen niet ten volle van het leven kunnen genieten.

Op www.canvas.be/team-scheire kan je zien hoe Deepaks prikkelarme ruimte voor Quinten ook anderen kan helpen.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.