Navigeer dropdown

Verschillende soorten voedsel voelen heel anders aan. Eten kan glad, ruw, knapperig, romig, glibberig… zijn. Wetenschappers noemen dat de ‘textuur’ van eten.

      

Wat heb je nodig?

  • een stukje chocolade
  • een zandkoekje
  • een stukje vers brood
  • een stukje oud brood
  • een proefkonijn
img

Aan de slag!

Stap 1:
Neem het eerste stukje voedsel in je handen. Wat voel je? Hoe kan je dat gevoel omschrijven?

Stap 2:
Neem het voedsel nu in je mond. Slik het niet meteen door, maar voel eraan met je tong en je lippen. Hoe is de textuur in de mond? Verandert er iets?

Stap 3:
Noteer nauwkeurig wat je voelt in onderstaande tabel.

img
SOORT VOEDSEL  GEVOEL IN DE HAND 
(schrap wat niet past)
GEVOEL IN DE MOND
(schrap wat niet past)
 Chocolade Hard/Zacht
Glad/Ruw
Hard/Zacht
Glad/Ruw
Knapperig/Romig
 Zandkoekje Hard/Zacht
Glad/Ruw

Hard/Zacht
Glad/Ruw
Knapperig/Romig

 Stukje vers brood Hard/Zacht
Glad/Ruw
Hard/Zacht
Glad/Ruw
Knapperig/Romig
 Stukje oud brood Hard/Zacht
Glad/Ruw
Hard/Zacht
Glad/Ruw 
Knapperig/Romig

 

img

Wat gebeurt er?

De textuur van het voedsel bepaalt mee of je iets lekker vindt.

Hoe zit dat?

Ook de textuur bepaalt of je iets lekker vindt. Je kan er zelfs uit afleiden of je eten vers is of niet. Chocolade is hard, maar smelt in je mond tot een romig tussendoortje. Verse zandkoekjes zijn hard, oude koekjes worden zacht. Vers brood is mals en zacht, oud brood is droog en hard. Verse sla is knapperig, oude sla is eerder verlept. Ken jij nog voorbeelden?

Ben je leerkracht? Ontdek hier hoe dit proefje in jouw lessen past.

Leerlingen uit het lager onderwijs kunnen dit proefje zelf doen.

In het educatief pakket 'Proeven met al je zintuigen' ontdek je hoe je dit proefje kan integreren in je lessen.

Dit proefje kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindtermen binnen het vak ‘Wetenschap en techniek’ te helpen realiseren:

  • 1.1 De leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren;
  • 1.9 De leerlingen kunnen de functie van de zintuigen, het skelet en de spieren op een eenvoudige wijze verwoorden.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.