Technopolis is gesloten
slide

Wip in evenwicht

Ontdek de kracht van hefbomen

Wat moet je doen als je met zijn drieën bent, en toch samen op de wip wilt?

  

Aan de slag!

De twee kinderen aan de ene kant wegen altijd meer dan het ene kind aan de andere kant. Toch kun je zorgen dat het spel eerlijk verloopt en beide partijen even sterk staan. Klik met je muis op de twee kinderen en verschuif ze naar de positie die volgens jou voor evenwicht zal zorgen.

Hoe zit dat?

Een wip is een hefboom: een toestel met een draaipunt, waarop aan weerszijden een kracht uitgeoefend wordt (in dit geval is die kracht het gewicht van de kinderen aan weerszijden van de wip). Hoe dichter bij het draaipunt je de kracht uitoefent, hoe kleiner haar effect. 


De wip is in evenwicht als twee kinderen die samen dubbel zoveel wegen als het kind aan de andere kant, slechts half zo ver zitten. Drie kinderen zouden op eenderde van de afstand plaats moeten nemen.

Ben je leerkracht? Ontdek hieronder hoe deze online game in jouw lessen past.

Leerlingen uit de eerste graad van het secundair onderwijs kunnen dit spel zelf spelen. Dit spel kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindtermen binnen het vak ‘Techniek’ te helpen realiseren:

  • 1. De leerlingen kunnen verschillende onderdelen en deelsystemen in een technisch systeem onderzoeken: de functies en de relaties ertussen toelichten;
  • 6. in concrete voorbeelden uit techniek het nut, aantonen van de gebruikte hulpmiddelen zoals gereedschappen, machines, grondstoffen, materialen, energie, informatie, menselijke inzet, geldmiddelen, tijd;
  • 10. technische systemen, het technisch proces, hulpmiddelen en keuzen herkennen in verschillende toepassingsgebieden uit de wereld van techniek waaronder energie, informatie en communicatie, constructie, transport en biochemie.

Dit spel kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindtermen binnen het vak ‘Natuurwetenschappen’ te helpen realiseren: 

  • 10. De leerlingen kunnen in concrete voorbeelden aantonen dat er verschillende soorten krachten kunnen voorkomen tussen voorwerpen en dat een kracht de vorm of de snelheid van een voorwerp kan veranderen.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.