Navigeer dropdown

Zoek de geleiders


Zodadelijk krijg je een lopende band te zien met allerlei voorwerpen. Zet ze één na één op het juiste schap: geleiders bij geleiders, isolators bij isolators. Als je niet zeker bent of een voorwerp geleidt, kun je even de tester gebruiken: een snoer met twee losse eindjes dat je tegen het voorwerp kunt houden. Als er stroom doorheen het voorwerp kan lopen, zie je een metertje uitslaan en weet je dat je een geleider voor je hebt.
Pas op: bij een juiste keuze krijg je een punt bij, maar bij een fout gaat er een punt af.

 

 

Je hebt de geleiders gevonden!
Je kunt alle materialen indelen in twee groepen: de geleiders en de niet-geleiders (of isolators). Geleiders geleiden elektrische stroom, isolators laten geen stroom door.
De geleiders zijn vooral metalen. Water geleidt de stroom ook (toch als er een beetje zout in opgelost is, wat bij water in de natuur altijd wel het geval is). Je lichaam, dat voor meer dan tweederde uit zout water bestaat, is ook een geleider.
Tot de isolators horen gesteenten (ook baksteen en beton), kunststoffen, droog hout. Er bestaan een paar kunststoffen die elektriciteit geleiden, maar die zijn duur en worden alleen in gespecialiseerde toepassingen gebruikt.
Op een paar hoogst zeldzame uitzonderingen na mag je zeggen dat elektrische geleiders ook goed warmte geleiden, en dat elektrische isolators geen warmte geleiden. Een van de uitzonderingen is transformator-olie. Een andere uitzondering is diamant, dat een elektrische isolator is maar wel goed warmte geleidt. Juweliers gebruiken dat om diamant van namaak te onderscheiden: een diamant voelt koud aan op je tong, een glazen steentje niet. 

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.