Navigeer dropdown

Flessenorgel

Hoe meer lucht in de fles, hoe lager de toon.


Klik met je muis op een fles, en onze charmante barman Gino blaast erin. Met opvallende gevolgen: elke fles heeft een andere toon. Dat komt omdat Gino een expert is in het leegmaken van flessen. Of juister, in het met lucht vullen van flessen.
Als Gino net-niet-horizontaal over de flessen blaast, botst zijn adem met de rand van de fles. De luchtstroom gaat wervelen en er ontstaan trillingen. Die trillingen planten zich voort door de lucht: er ontstaat geluid.


Boven elke fles is dat hetzelfde geluid, een soort gezoef. Maar nu begint de lucht in de fles mee te spelen. Sommige trillingen, waarvan de golven precies in het vrije deel in de fles passen, worden versterkt. Er ontstaat een ‘staande golf’ in de fles. En die geeft veel meer geluid dan Gino’s adem die langs de fles strijkt. Je hoort alleen nog de galmende fles. Hoe groter de ruimte in de fles, hoe langer de golven die er in passen, en hoe lager de toon.


In een orgel ontstaan de tonen op ongeveer dezelfde manier. Alleen wordt de lucht daar meestal tegen een lipje geblazen, zoals bij een blokfluit. Hoe langer de orgelpijp, hoe lager haar toon.
Als je samen met Gino een liedje hebt gespeeld, is het misschien tijd om het zelf eens te proberen. Je kunt, zoals Gino’s klanten hebben gedaan, volle flessen tot op verschillende diepte leegdrinken, maar het is een stuk eenvoudiger als je lege flessen tot op verschillende hoogte met water vult.

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.