Navigeer dropdown

Flessofoon

Hoe meer drank in de fles, hoe lager de toon.

 
Klik met je muis op een fles, en onze charmante barman Gino mept erop. Met opvallende gevolgen: elke fles heeft een andere toon. Dat komt omdat Gino een expert is in het omgaan met flessen. Hij laat er net zoveel drank in als nodig voor een blitse demonstratie.


Als Gino een fles aantikt, gaat die fles trillen. En de erin aanwezige drank trilt mee. Die trillingen planten zich voort door de lucht tot bij je oren: je hoort.
Hoe meer materie Gino aan het trillen brengt, hoe trager die trilt. Met andere woorden: hoe meer massa, hoe lagere frequentie, hoe lagere toon. Dat zie je bijvoorbeeld ook bij een gitaar: de bassnaren zijn veel dikker dan die voor de hoge tonen. En de snaren van een contrabas zijn nog dikker.
Hetzelfde gebeurt bij een xylofoon: hoe lager de toon, hoe groter en dikker het plaatje. Een flessenxylofoon is dan ook gemakkelijk te stemmen: een beetje meer of minder vocht erin, en de toon verandert mee. Enig probleem voor Gino: telkens een klant een glaasje neemt, is de toon van die fles gestegen. En dan moet hij uit alle andere flessen ook een glaasje nemen, om weer een mooie toonladder te krijgen.


Wat Gino kan, kun jij ook. Verzamel een reeks flessen en vul ze deels met water. Vervolgens water in en uit, tot je een mooie rij tonen hebt. En nu tinkelen maar!

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.