Navigeer dropdown

De twee gezichten die je hier ziet, worden achtereenvolgens scherper en waziger zodra je op de playicoon klikt. Als beide foto’s scherp zijn, ziet het linkse gezicht er boos en mannelijk uit, terwijl het rechtse gezicht eerder vriendelijk en vrouwelijk oogt. Hoe waziger de gezichten worden, hoe meer het omgekeerde waar wordt: de gezichten krijgen een ander geslacht en een andere gezichtsuitdrukking.

Boos of blij?

De twee gezichten die je hier onder, worden achtereenvolgens scherper en waziger zodra je hierboven op klikt. Als beide foto’s scherp zijn, ziet het linkse gezicht er boos en mannelijk uit, terwijl het rechtse gezicht eerder vriendelijk en vrouwelijk oogt. Hoe waziger de gezichten worden, hoe meer het omgekeerde waar wordt: de gezichten krijgen een ander geslacht en een andere gezichtsuitdrukking.

Het kan ook eenvoudiger. Zet de foto’s op ‘scherp’ en ga een paar passen van het scherm staan. Je kunt ook je bril afzetten of je ogen tot spleetjes knijpen. Als het beeld er maar onscherper van wordt.

 

Wat gebeurt er?

Soms worden je ogen misleid en zie je iets anders dan wat echt voor je staat. Dat heet een optische illusie. Deze optische illusie bestaat uit twee hybride afbeeldingen. Elk gezicht is een mengsel van twee gezichten: een man die boos is en een vrouw die opgewekt is. Telkens is een van de gezichten gepasseerd door een hoogdoorlaatfilter, die lijnen en punten die dicht bij elkaar staan doorlaat, en het andere door een laagdoorlaatfilter, die enkel lijnen en punten die ver van elkaar staan doorlaat. Als je zo’n hybride afbeelding van dichtbij bekijkt, wint de foto die met de hoogdoorlaatfilter gemaakt is. Als je verder weg gaat staan (m.a.w. als het beeld waziger wordt), wint het gezicht dat door de laagdoorlaatfilter gegaan is. 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.