Navigeer dropdown

In deze opgave moet je aanduiden in welke kleur een woord gedrukt is. Dat lukt goed, al duurt het wel langer als je de naam van die kleur moet aanklikken dan wanneer je een knop van de overeenkomstige kleur moet aanklikken.

Het omzetten van een kleur in een woord en vervolgens een reeks woorden lezen tot je het juiste gevonden hebt, kost meer hersenwerk dan gewoon kijken of twee kleuren (die van de knop en die van de opgave) dezelfde zijn.

Maar als het woord waarvan je de kleur moet noteren, zelf de naam van een kleur is, wordt het plots verschrikkelijk moeilijk! Je hebt dan voortdurend de neiging om het woord als gegeven te gebruiken, in plaats van de kleur waarin het gedrukt is.

Dit fenomeen werd in 1935 ontdekt door psycholoog John Ridley Stroop. Je hersenen moeten tegelijk het woord en zijn kleur verwerken. Maar als het woord tegelijk ook de naam van een kleur is, krijgen je hersenen met twee ‘kleuren’ te maken en worden ze in verwarring gebracht. Je hersenen zijn zo getraind in het verwerken van tekst dat dit bliksemsnel gaat. Je hebt het woord al gelezen terwijl je nog naar zijn kleur aan het kijken bent. Je hersenen gebruiken het eerste gegeven dat binnenkomt, de gelezen kleur. Het kost je moeite – en dus tijd – om dat automatisme te onderdrukken.

Als je hersenen het wat lastig hebben (moe, slaperig, suf) is het tijdsverschil tussen het verwerken van een reeks gewone woorden en het verwerken van evenveel kleurnamen nóg groter. Everest-expedities hebben een kartonnen kaartje bij met gewone woorden en kleurnamen, gedrukt in verschillende kleuren. Je moet dan zo snel mogelijk, maar wel nog correct, luidop zeggen in welke kleur elk woord gedrukt is, eerst de ‘gewone’ woorden, dan evenveel kleurnamen. Beide series worden gechronometreerd.

De expedities gebruiken die Stroop-test om te controleren of een klimmer niet te veel last van de hoogte heeft. ‘Hoogteziekte’ ontstaat door zuurstofgebrek; één van de gevolgen is dat je hersenen trager gaan werken, waardoor je jezelf in gevaar zou kunnen brengen. De Stroop-test is een eenvoudige manier om de snelheid van je hersenprocessen te meten.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.