Technopolis is gesloten
slide

Weegschalen op andere hemellichamen

Massa en gewicht zijn twee grootheden die soms nogal eens door elkaar gehaald worden.

Vaak hoor je mensen zeggen: "Ik weeg 55 kilogram." In feite is dit niet correct. Kilogram is een eenheid van massa, van de hoeveelheid materie die je bevat, terwijl gewicht een kracht is (de kracht waarmee je aangetrokkken wordt door de planeet waar je je op dat ogenblik bevindt) en bijvoorbeeld uitgedrukt kan worden in newton. Om je gewicht te kennen, moet je jouw massa vermenigvuldigen met de valversnelling hier op Aarde, die 9,81 m/s² bedraagt. Onze persoon met een massa van 55 kg weegt dus eigenlijk 540 newton.

Omdat de aantrekkingskracht overal op Aarde min of meer gelijk is, is het gewicht ook evenredig met de massa, en kan het dus eigenlijk geen kwaad als je zegt: "Ik weeg 55 kilogram." Net zoals een druk soms uitgedrukt wordt in 'centimeter kwik', gevallen regen in centimeter (in plaats van in liter per vierkante meter), of de afstand van hier naar de Azurenkust uitgedrukt kan worden in uren. Slordig, maar soms handig.

Op andere planeten maakt het wél verschil. De astronauten die op de Maan liepen, bijvoorbeeld, wogen veel minder dan ze hier op Aarde deden. Wie op de Maan rondloopt, weegt slechts één zesde van hetgeen hij hier op Aarde zou wegen. Toch ben je niet vermagerd: je massa blijft nog steeds gelijk. Of, om het correct uit te drukken: een persoon die op Aarde 540 newton weegt, weegt op de Maan slechts 92 newton,
maar zijn massa is nog steeds 55 kilogram.

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.