Navigeer dropdown

Waarschijnlijk is het je ook al overkomen dat je probeerde te raden welke taal iemand aan het spreken was. Gek genoeg lukt dat vaak.

Als je een taal een paar maal hebt horen spreken, kun je ze nadien herkennen. Zelfs zonder dat je er één woord van begrijpt. Gewoon aan de klanken en het ritme.
Hier kun je alvast oefenen op een hele reeks talen. Klik op een bolletje en je ziet op scherm de naam van de taal, terwijl je telkens hetzelfde zinnetje hoort:

“Hoi, beste bezoeker van Technopolis, ik wens je nog een leuke dag, daaag.”

Als je op de spatiebalk drukt, zoemt het beeld in, zodat de Europese bolletjes wat vlotter aan te klikken zijn.

Biologen hebben ontdekt dat alle huidige mensen afstammen van één groepje Afrikanen, die één taal spraken. Taalkundigen zien verwantschappen tussen allerlei talen, maar het is niet meer mogelijk om daar de ‘oertaal’ uit af te leiden. In al die millennia is te veel gebeurd. Ze hebben bij voorbeeld vastgesteld dat het woord ‘papa’ voorkomt in 700 van de 1000 talen die ze onderzochten, en telkens in (bijna) dezelfde betekenis. Maar voor de meeste andere woorden is het allemaal veel onduidelijker. Zo stammen het Nederlandse ‘dag’ en het Spaanse ‘dia’ niet van hetzelfde voorouderwoord af.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.