Navigeer dropdown

Je lichaam is opgebouwd uit verschillende onderdelen: je hoofd, je armen en benen, en je romp. Binnen in deze lichaamsdelen zitten echter een heleboel verschillende botten. Kan jij zelf een lichaam of een skelet maken?

 

1 Kies eerst of je een skelet wil bouwen of een lichaam wil maken: klik met je muis ofwel op het lichaam van het meisje ofwel op het skelet.

 undefined

2 Rechts zie je een aantal lichaamsdelen. Op de tafel links kan je nu het skelet of het lichaam samenstellen. Klik met je muis op een lichaamsdeel om het vast te nemen en laat het weer los op de juiste plaats op de tafel door opnieuw te klikken. Is de plaats waar je het lichaamsdeel los laat niet juist, dan vliegt het meteen terug naar rechts.

undefined


3 Heb je je mens volledig opgebouwd, dan begint het hart vanzelf te kloppen. Dat zie je op het schermpje aan de groene lijn. Goed gedaan!

undefined

Je lichaam is opgebouwd uit een heleboel verschillende botten die samen het geraamte vormen. De meeste mensen hebben er 206. Babies hebben er zelfs nog meer, bijna 350! Dat komt omdat je skelet bij je geboorte nog niet volledig aan elkaar is gegroeid en uit allemaal verschillende kleinere botjes bestaat.

Je botten bestaan vooral uit beencellen en kalk. In sommige botten zit een soort van gelei, het beenmerg. In het beenmerg worden nieuwe rode bloedcellen voor je lichaam gemaakt.

Gewone botten zijn heel hard maar toch ook een beetje buigzaam zodat ze niet te snel breken als je valt. Niet alle botten zijn zo hard. In je oor bijvoorbeeld, voel je een zachter soort van bot. Dat noemen we kraakbeen. Bij babies bestaat bijna het hele skelet uit kraakbeen. Naarmate kinderen groeien wordt dat kraakbeen zo goed als volledig vervangen door gewone botten.

Je skelet is onmisbaar: het zorgt ervoor dat je rechtop kan blijven staan en geeft vorm aan je lichaam. Zonder geraamte zou je in elkaar zakken als een pudding!

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.