Navigeer dropdown

Is rodekoolsap rood? Of is het paars? Of groen misschien? Ontdek hoe zuren en basen rodekoolsap kunnen doen verkleuren!

      

Opgelet!

Vraag steeds hulp aan een volwassene.

Wat heb je nodig?

Voor het rodekoolsap:

  • rode kool
  • mes en snijplank
  • kookpot
  • kookplaat
  • water
  • zeef

Voor het experiment:

  • 3 glazen met water
  • azijn
  • afwaspoeder
  • eventueel nog andere (vloei-)stoffen om te testen

Wat gebeurt er?

Puur rodekoolsap heeft een paarse/blauwe kleur, zoals rodekool in de winkel. Giet je er azijn in, verkleurt het roze/rood. Het rodekoolsap waar je afwaspoeder hebt bij gedaan, krijgt een groenige kleur.

Aan de slag!

Voor het rodekoolsap:

Stap 1:
Snijd de rodekool in fijne stukjes.

Stap 2:
Doe de stukjes in een kookpot en voeg water toe tot ongeveer de helft van de rodekool onder water staat.

Stap 3:
Laat de rodekool 10 minuten koken.

Stap 4:
Na afkoelen giet je het rodekoolsap door een zeef.

Voor het experiment:

Stap 1:
Voeg wat rodekoolsap toe aan de glazen water.

Stap 2:
In het 1e glas voeg je wat azijn toe.

Stap 3:
In het 2e glas voeg je wat afwasmiddel toe. Het 3e glas is het "controle glas".

Stap 4:
Je kan nu nog extra glazen vullen met water en rodekoolsap en andere (vloei-)stoffen hieraan toevoegen om de zuurtegraad van de (vloei-)stoffen te testen.

Hoe zit dat?

 

Van sommige producten weet je zo of ze zuur zijn of niet. Citroensap en azijn bijvoorbeeld, zijn zure vloeistoffen. Zure dingen smaken niet alleen zuur, ze hebben nog andere typische eigenschappen. Zo kunnen zuren de kleur van sommige plantaardige materialen veranderen. Zo verandert een zuur de kleur van rodekool van paars naar rood. Er bestaan ook stoffen die het omgekeerde doen. Ze kunnen rode rodekool terug een paarse kleur geven. Zulke stoffen noemt men basen. Voeg je nog meer van een base toe, wordt de rodekool groen. Sommige stoffen veranderen de kleur van rodekoolsap niet: ze zijn ‘neutraal’.

Het pigment in rodekool dat verantwoordelijk is voor de kleurverandering behoort tot de anthocyanen. Andere anthocyanen (die steeds rood, blauw of paars zijn) geven kleur aan bieten, bramen, rozen, aardbeien, chrysanten … De kleurverandering treedt op omdat verschillende structurele veranderingen plaatsvinden in het pigment, afhankelijk van de zuurgraad van de oplossing. Andere moleculaire structuren absorberen en reflecteren andere kleuren van licht.

Een rodekool die je in de winkel koopt is eerder paars. Tijdens het bereiden van rodekool wordt er vaak wat azijn of zure appeltjes aan de rodekool toegevoegd. Zo verandert de paarse kool in rodekool!

 

Ben je leerkracht? Klik dan op onderstaande knoppen om te ontdekken hoe dit proefje in jouw lessen past.

Leerlingen uit het lager onderwijs kunnen dit proefje zelf doen.

In het educatief pakket 'Biotechniek' ontdek je hoe je dit proefje kan integreren in je lessen.

Dit proefje kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindtermen binnen het vak ‘Wetenschap en techniek’ te helpen realiseren:

  • 1.3 De leerlingen kunnen in een beperkte verzameling van organismen en gangbare materialen gelijkenissen en verschillen ontdekken en op basis van minstens een criterium een eigen ordening aanbrengen en verantwoorden;
  • 1.5 De leerlingen kunnen bij organismen kenmerken aangeven die illustreren dat ze aangepast zijn aan hun omgeving.

Deze proef kan gebruikt worden als demo in de eerste graad van het secundair onderwijs.

In het educatief pakket 'Hoe zit dat?!' ontdek je hoe je dit proefje kan integreren in je lessen.

Dit proefje kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindtermen binnen het vak ‘Natuurwetenschappen’ te helpen realiseren:

  • 9: De leerlingen kunnen in een concreet voorbeeld aantonen dat de mens natuur en milieu beïnvloedt en dat hierdoor ecologische evenwichten kunnen gewijzigd worden.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.