Technopolis is gesloten
slide

Hoe sterk is een ei?

Moeten eieren altijd bovenaan je boodschappentas?

      

Wat heb je nodig?

  • Eieren 
  • Eierdopjes
  • Plateau 
  • Melkdozen (of suikerklontjes, of ...) 

 

Aan de slag!

Stap 1: Plaats drie eieren (in een dopje) in een driehoek op tafel  

Stap 2: Zet een plateau op de eieren 

Stap 3: Zet nu voorzichtig telkens meer massa op de plateau

Stap 4: Noteer bij welke massa de eieren breken 

img
img

Wat gebeurt er?

Pas bij meer dan 2,5 kg per ei gaan de eieren stuk! 

Hoe zit dat?

Eieren zijn sterk. Gelukkig maar, want ze moeten jong vogelleven beschermen als het ei gelegd wordt en als de moedervogel er wekenlang op broedt. Dat eieren zo sterk zijn, ligt aan hun typische vorm. De ei-vorm, ook wel ‘ovaal’ genoemd van het Latijnse woord voor ei: ovum.  

Dat eieren zo sterk zijn, merk je als je er eentje probeert stuk te knijpen met je blote hand – in de lengte tussen duim en wijsvinger. Hoe komt dat? Omdat de boogvorm van de eierschaal ervoor zorgt dat de druk die je uitoefent verdeeld wordt over de hele schaaloppervlakte. En die kan wel wat hebben.

Hoeveel precies? Dat kan je met deze proef uittesten. We gebruiken drie eieren om het gewicht optimaal evenredig te kunnen verdelen over de eieren. Als je vier eieren zou gebruiken, bestaat immers de kans dat er één ei meer gewicht moet torsen. Je kan 2,5 tot 3 kg per ei toevoegen op de plateau. Dat is ongeveer de massa van een flinke kip. 

Een ei is dus supersterk, maar toch kan een klein kuikentje het breken. Dat komt omdat een plotse kracht geconcentreerd op één punt (bijvoorbeeld de slag van een mes, de rand van een pan, het pikken van een kuiken) een ei heel fragiel maakt. Een kip kan er dus makkelijk op zitten, maar het kleinste kuiken kan toch het ei kapot pikken. 

Je kan een eierdoos dus met een gerust hart onderaan de boodschappentas plaatsen, zolang je ervoor zorgt dat het gewicht erop netjes verdeeld wordt.

Ben je leerkracht? Klik dan op onderstaande knoppen om te ontdekken hoe dit proefje in jouw lessen past.

Deze proef kan gebruikt worden als demo in het lager onderwijs.

Dit proefje kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindterm binnen het vak ‘Wetenschappen en techniek’ te helpen realiseren:

  • 14 De leerlingen kunnen van courante materialen uit hun omgeving enkele eigenschappen aantonen. 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.