Navigeer dropdown

De schaal van een ei halen zonder het eerst te koken? Dat kan!

      

Wat heb je nodig?

  • 2 eieren
  • Een beker 
  • Azijn  
  • Suikersiroop (100 g suiker op 100 ml water) 
  • Water (liefst gedemineraliseerd) 
  • Rubber handschoenen   

Opgelet!!

Draag handschoenen wanneer je de eieren uit de bekers haalt.

Aan de slag!

Stap 1: Leg de eieren in verdunde azijn en wacht een nacht. De schaal is opgelost!
Stap 2: Was de restjes schaal weg onder de kraan. Je hebt nu verse eieren zonder schaal, ook wel windeieren genoemd. Ze zijn nog steeds perfect eetbaar.
Stap 3: Leg één ei in water en het andere in suikersiroop, en wacht een paar dagen.

Wat gebeurt er?

Het water-ei is dik en hard geworden, het suiker-ei is verschrompeld. Dat komt door ‘osmose’: water gaat doorheen een vlies naar de kant met de meeste opgeloste stoffen.

Hoe zit dat?

Osmose wordt al sedert de Romeinen gebruikt voor het bewaren van voedsel: pekelen in zout, opleggen in honing, suikersiroop of azijn. De eventuele microben in het voedsel verliezen dan ook hun lichaamsvocht, en sterven eraan.

Ben je leerkracht? Ontdek hier hoe dit proefje in jouw lessen past.

Leerlingen uit het lager onderwijs kunnen dit proefje zelf doen.

Dit proefje kan gebruikt worden om volgende vakgebonden eindtermen binnen het vak ‘XXXX’ te helpen realiseren:

1.1 de leerlingen kunnen gericht waarnemen met alle zintuigen en kunnen waarnemingen op een systematische wijze noteren;

1.2 de leerlingen kunnen, onder begeleiding, minstens één natuurlijk verschijnsel dat ze waarnemen via een eenvoudig onderzoek toetsen aan een hypothese;

1.15 de leerlingen kunnen illustreren dat een stof van toestand kan veranderen.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.