Technopolis is gesloten
slide

Bottle flips? Pure wetenschap!

Het lijkt een simpel truckje, maar er schuilt heel wat fysica achter de ‘water bottle flip’. Om een goede flip uit te voeren, moet je het flesje vullen met de juiste hoeveelheid water en de juiste techniek gebruiken.

De juiste hoeveelheid water

Dat is ongeveer één derde van de inhoud van het flesje. Probeer maar eens een flesje met meer of minder water recht naar beneden te laten vallen: met te weinig water is het geheel niet zwaar genoeg om netjes te landen en botst het weer op, met te veel water ligt het zwaartepunt te hoog waardoor de fles geheid omver wankelt.

De juiste techniek

Dat is vooral een kwestie van oefenen. Door het flesje vanuit de pols een draaibeweging mee te geven, treedt de ‘wet van behoud van draaimoment’ in werking. Daarmee bedoelen wetenschappers dat een roterend voorwerp wil blijven roteren met dezelfde hoeveelheid energie. Nu is een flesje water niet zomaar een voorwerp. Want omdat je het flesje laat draaien, wil dat nog niet zeggen dat het water zomaar mee draait. Integendeel: het begint in het flesje heen en weer te klotsen. Omdat het water veel zwaarder is dan het flesje zelf, wordt de energie van het draaimoment grotendeels overgebracht op het water, waardoor de rotatiesnelheid behoorlijk daalt.

Practice!

Wie goed oefent, kan zijn polsbeweging zó perfectioneren dat de rotatie helemaal stilvalt nét op het moment dat het flesje rechtop in de lucht hangt. En dan rest alleen nog een stabiele landing

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.