Navigeer dropdown

Op 27 november 2016 is het weer zover! Dan wordt de Dag van de Wetenschap georganiseerd. In totaal worden er in heel Vlaanderen en Brussel meer dan 300 supertoffe activiteiten rond wetenschap en techniek georganiseerd. Uiteraard valt er op deze hoogdag ook bij ons een heleboel te beleven. Als coördinator van dit evenement halen we namelijk alles uit de kast en trekken we alle registers open om het hier - nog meer dan anders - te doen gonzen van de wetenschapsactiviteit!

Tijdens de Dag van de Wetenschap overstelpen we je in Technopolis bovenop ons reguliere aanbod met een heleboel extra topactiviteiten rond wetenschap en techniek.  Shows,  demo's,  workshops  en  een wetenschapsquiz,...   Meer dan keuze genoeg dus om  een hele dag lang op een ludieke, originele en creatieve manier bezig te zijn met wetenschap en techniek. Alsof dat alles nog niet genoeg is, krijgen we ook nog bezoek van radiozender MNM, die hier een live-uitzending zullen doen van de finale van hun wetenschapsquiz.  Check hieronder alvast in welke wetenschappe-leuke avonturen je jezelf allemaal kan storten!

 

  Categorie Tijdstip Doelgroep  Wat kan je verwachten?
Graveer jouw eigen glas Workshop

Van 09u30 tot 17u00

Voor jong en oud Leer glas graveren en kom meer te weten over de eigenschappen ervan. Ontdek waaruit het is samengesteld en hoe de verschillende glassoorten gemaakt worden. 
Begeleide digitale experimenten van logische schakelingen Workshop Van 10u00 tot 17u00 Vanaf 12 jaar Ga aan de slag met een E-bord en een Arduino Uno. Tijdens de workshop maak je gebruik van verschillende componenten die dienst doen als 'triggers' voor het leggen van schakelingen.
Begeleide experimenten van analoge basisschakelingen Workshop Van 10u tot 17u Vanaf 12 jaar  Krijg inzicht in de werking en praktische uitvoering van serie- en parallelschakelingen. 
USB-energiefiets Workshop Van 10u tot 17u Vanaf 8 jaar We vragen vrijwilligers om een gezonde bijdrage te leveren aan de wetenschap door te fietsen op onze USB-energiefiets.
Experimenteren als een echte wetenschapper Workshop van 10u30 tot 12u30, van 13u30 tot 16u30 Vanaf 8 jaar Trek je labojas en handschoenen aan, zet een veiligheidsbril op je neus en ga als een echte wetenschapper aan de slag in ons Lab. Hier leef je je uit met leuke experimenten en chemische proefjes in één van onze workshops!
Ga aan de slag met een soldeerbout Workshop van 10u30 tot 12u30, van 13u30 tot 16u30 Vanaf 8 jaar Wedden dat je straks je soldeerbout vlotter hanteert dan je vork? Doe mee met onze nagelnieuwe workshop 'solderen'!
Leuke workshops en demo's met chemie Workshop Van 10u tot 17u Vanaf 6 jaar tot 16 jaar Kom leuke proefjes doen met chemie, zoals je eigen stuiterbal of tandpasta maken! Wat je gemaakt hebt, mag je achteraf mee naar huis nemen.
Maak je eigen snoepjesautomaat Workshop Van 10u30 tot 12u, van 12u45 tot 14u15, van 14u45 tot 16u15 Vanaf 10 jaar Maak in een uurtje tijd van een paar houten planken een echte snoepjesautomaat. Ga aan de slag met allerlei gereedschap en ontdek de technieker in jezelf.
Een technologische reis door de tijd Kinderlezing Van 11u tot 12u30 Vanaf 8 jaar Zelfrijdende auto's, een snoepreisje naar Mars,... Wat gisteren nog compleet onmogelijk leek, is dankzij de pijlsnelle evolutie van de technologie vandaag bijna werkelijkheid! Stephane, onze kersverse CEO, staat alvast te popelen om jou mee op een technologische reis doorheen de tijd te nemen.
Een bloedstollend fietstochtje over de Grand Canyon Virtual reality Van 10u tot 12u30 en van 13u tot 19u Vanaf 8 jaar Bengel met een VR-bril op je snoet 400 meter met een ligfiets op een touw boven een gapende ravijn tussen 2 pieken van de Grand Canyon. Dit   bloedstollende ritje zal beslist een avontuur zijn om nooit meer te vergeten.
Quiz-o-polis Quiz Van 13u30 tot 14u Voor jong en oud Interactieve wetenschapsquiz die bol staat van leuke experimenten en originele proefjes!
Ontdek het indrukwekkende schouwspel van de kettingreactie Demo Van 10u30 tot 10u45, van 12u tot 12u15, van 14u tot 14u15, van 16u30 tot 16u45 Voor jong en oud Actie/reactie, energie, zwaartekracht, ... En dat allemaal in een indrukwekkende kettingreactie met een heleboel alledaagse dingen die je niet zou verwachten!
Laat je haar rechtop staan Demo Van 11u tot 11u15, van 13u tot 13u15, van 15u30 tot 15u45 Voor jong en oud Laat je haar rechtop zetten met statische elektriciteit. Zorg dan dat iemand je foto kan nemen want het resultaat is spectaculair! 
De Proeverij Demo van 11u30 tot 11u45, van 14u30 tot 14u45 Voor jong en oud In onze mobiele minibar bestel je een trio van cola of een Malibu Run. Of liever een drankje extra prik? De barkeeper brouwt met jouw hulp een drankje - of zeg maar experiment - naar keuze.
Sportaculair Show Van 16u tot 16u30  Voor jong en oud Met Sportaculair - onze show over het verband tussen sport en wetenschap - zorgen we ervoor dat het zweet je gegarandeerd uitbreekt!
Ga je mee op ruimtereis? Show Van 15u tot 15u30 Voor jong en oud Klaar om Frank De Winne, Elon Musk en Edwin Hubble op te volgen? Ga mee op ruimtereis!
Planeet De Cock: live-uitzending Live-radiouitzending van 16u tot 19u Voor jong en oud Tom De Cock gaat in de aanloop naar Dag van de Wetenschap op zoek naar de wetenschappelijke achterkant van Bekende Vlamingen. Weet snowboardkampioen Seppe Smits wat er gebeurt als hij een 360° springt? En kent Lesley-Ann Poppe de geheime krachten van haarlak? Quiz mee via mnm.be, haal de top van de Tabel van Tom, en kom naar de finale op zondag 27 november in Technopolis.

Praktisch

  • Alle activiteiten zijn inbegrepen in je toegangsticket
  • Via deze link krijg je een overzicht van alle activiteiten op de Dag van de Wetenschap in heel Vlaanderen en Brussel
  • Geen Dag van de Wetenschap zonder massa-experiment. Dit jaar zoomen we in op ‘een gezond evenwicht’. De basis voor een gezonde levensstijl. Ontdek of jouw ‘gezonde aanpak’ in balans is en neem deel aan het massa-experiment.

Koop je tickets online

En kom snel en gemakkelijk bij ons binnen

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.