Navigeer dropdown

Kunnen leeuwen spinnen, geven sidderalen zichzelf nooit een schok en hoe slaagt een dolfijn erin om niet te verdrinken tijdens z'n slaap? Je komt het allemaal te weten!

Kunnen leeuwen spinnen?

Brullen kunnen ze in ieder geval als de beste, maar spinnen… Nee! De familie van de katachtigen katachtigen wordt onderverdeeld in de grote katten (Panthera), waartoe de leeuw behoort, en kleine katten (Felis). In tegenstelling tot de kleine katten (waaronder de huiskat en de lynx), beschikt de leeuw niet over een fijn en fragiel ‘spin-orgaan’ vanachter in de keel, maar over een groot, stug kraakbeen dat zich uitstrekt van het tongbeen tot aan de schedel. Dit bot is onontbeerlijk om te kunnen brullen.

Waarom huilen honden bij het horen van sirenes?

Neen, niet omdat ze last hebben van het geluid! In werkelijkheid huilt je hond uit sympathie, omdat hij zo’n sirene best wel gezellig vindt. Honden zijn namelijk groepsdieren en houden wel van een lekker potje samen huilen. Als een hond in de buurt aan het huilen slaat, doet de jouwe meestal meteen mee. Als een sirene aan het huilen slaat, ook. Blijkbaar zit er in die rijzende en dalende toon van de sirene een component die uw hond doet denken dat hij met een soortgenoot te maken heeft.

Waarop krijgt een specht geen hoofdpijn van al dat getok?

Elke ‘tok’ van een specht is werkelijk een fenomenale klap van liefst 1200 g! Ter vergelijking: mensen verliezen het bewustzijn al bij 8 g. Toch lijkt de specht hier geen last van te hebben. Hoe kan dat? Om te beginnen zitten zijn hersenen stevig vast zit er maar zeer weinig vocht rond. De schedel bestaat bovendien uit sponsachtig bot, dat de klappen opvangt. Ten slotte is de bijzonder lange tong van de specht ook nog eens een uitstekende schokdemper.

Hoe kan een dolfijn slapen zonder te verdrinken?

Dolfijnen hebben 2 slaapwijzen : ofwel drijven ze aan de oppervlakte, horizontaal of verticaal, ofwel zwemmen ze traag verder, onder begeleiding van een metgezel. In dat geval zijn ze in een minder diepe slaap. Dolfijnen zwemmen-slapen slechts met één hersenhelft tegelijk. Hierbij sluit het bijbehorende oog zich, terwijl het andere open blijft. De niet-slapende hersenhelft is wel suf, maar nog voldoende alert om een vijand op te merken, te verhinderen dat de dolfijn ergens mee botst en te zorgen dat het dier op tijd opstijgt om te ademen. Om de twee uur wisselen de hersenhelften van taak.

Waarom electrocuteert een sidderaal zichzelf nooit?

Bijna tweederde van het lichaam van een sidderaal bestaat uit elektrocyten die gerangschikt zijn zoals de batterijen van een zaklamp, in drie afzonderlijke organen. Doordat de elektriciteitsopwekkende cellen in serie achter elkaar liggen, kan een sidderaal van 2 meter lang een schok van wel meer dan 600 V uitsturen! Hoe sidderalen er echter in slagen om zichzelf te beschermen tegen elektrocutie, weet niemand precies. Waarschijnlijk heeft hun lichaamsbouw er iets mee te maken. Terwijl de elektro-organen in het midden en in de staart van de vis gesitueerd zijn, liggen alle vitale organen (hersenen, hart, verteringsstelsel, …) namelijk veilig weggeborgen achter een laagje vet aan de voorkant van het lichaam, zo ver mogelijk van de elektrocyten. Een ontlading wordt rechtstreeks via de staart het water ingestuurd. Omdat water een betere geleider is dan een vissenlijf, reist de lading weg van de sidderaal en dus weg van het hoofd.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.