Navigeer dropdown

Zat je na de superinteressante Kinderlezing over de ontdekking van de hemel nog met een prangende vraag? Dan mocht je ze rechtstreeks naar professor De Greve sturen. Ben je benieuwd of hij jouw vraag al beantwoordde? Kijk dan snel verder!

Wat is de snelheid van een komeet? (Ziva, 6 jaar)

Het antwoord van professor De Greve:

Kometen zijn grote, vuile sneeuwballen van stof, rots en ijs, enkele kilometers tot tientallen kilometers groot. Net zoals planeten draaien ze in een baan om de zon.

De banen van kometen zijn echter meestal niet zo mooi rond als de banen van planeten. Een komeet beweegt namelijk in een uitgerekte cirkel om de zon. Heel veel kometen hebben een baan die uitgerekt is tot tussen de buitenste planeten Uranus en Neptunus. En sommige komen nog van veel verder.  Zo'n uitgerekte cirkel noemen we een ellips. Zie de tekening hieronder.

Als de komeet ver van de zon is, beweegt ze vrij traag. Naarmate ze echter steeds dichter en dichter bij de zon komt, gaat het vlugger en vlugger. Het snelst gaat ze wanneer het dichtst bij de zon vliegt. De snelheid van een komeet verandert dus voortdurend: hoe verder van de zon hoe lager de snelheid, hoe dichter bij de zon, hoe hoger de snelheid.

Hoe groot? Reken door de band op een snelheid van enkele tientallen kilometer per seconde (zeg 50 kilometer per seconde) als de komeet het dichtst langs de zon passeert. Heel ver van de zon weg zakt die snelheid tot soms minder dan een kilometer per seconde.

 

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.