Technopolis is gesloten
slide

[Sc]hoolja[Ar] van de c[He]mie

Het ideale moment om een workshop in het Lab te boeken!

Hiep hiep hoeraaaa… In 2019 blaast de bekende tabel van Mendelejev z’n 150e kaarsje uit! En dat zijn we van plan dit schooljaar te vieren in Technopolis. Wij trekken alle registers open in 2019, voor ons niet alleen het jaar van dé tabel, maar van de chemie. Wat kan echt niet ontbreken aan het jaar van de chemie? Een tussenstop in ons Lab natuurlijk. Boek daarom nu meteen een of meerdere workshops. Wij zijn alvast laaiend enthousiast om te zien hoe jij en je leerlingen ‘reageren’!

Voorproefjes...

We geven je dit schooljaar een extra reden om Technopolis goed in de gaten te houden! We zijn namelijk van plan om je keer op keer te verrassen met leuke activiteiten en ander breinvoer. 

img

Boe[K] een worksho[P] in ons Lab

Een bezoek aan het Lab van Technopolis tijdens het jaar van de chemie? Check! Voor elke doelgroep hebben we workshops op maat!

img

Ops[Te]l[Li]ng tabel van Mendelejev

Een absolute topper onthullen we op 6 maart, precies 150 jaar nadat Mendelejev zijn tabel bekendmaakte. Dan stellen we een gloednieuwe interactieve opstelling voor die helemaal draait rond de tabel van Mendelejev. Het wordt een interactief spel waarbij je moet samenwerken om de tabel van Mendelejev helemaal op te vullen. 

We ontwikkelen deze opstelling samen met Co-valent en met essenscia, die in 2019 haar 100-jarig bestaan viert.

img

Ex[P]erimenteer [Er]op l[O]s!

Speciaal voor jou hebben wij alvast onze leukste proefjes rond chemie verzameld. Klaar om de theorie aan de praktijk te toetsen? Een kleine veiligheidswaarschuwing: onze proefjes zijn bijzonder verslavend!

Ontdek per doelgroep onze chemieproefjes:

img

Volg ons op [Y]ouTube

Abonneer je op ons YouTube-kanaal waar we wekelijks science hacks, facts en maffe experimenten op jou loslaten. In 2019 besteden we extra aandacht aan het thema chemie. Iets om naar uit te kijken!

img

Schrijf je in op onze bl[Og]!

In 2019 brengen we onze leukste weetjes en meest verrassende experimenten samen en voegen we deze toe aan onze blog. We zijn benieuwd naar jouw reactie! Mis geen enkele blogpost en schrijf je nu alvast in.

img

Nog meer [Br]einvo[Er] op sociale media!

Zet jezelf schrap om serieus verwend te worden met interessante chemieweetjes én proefjes op onze Facebookpagina voor leerkrachten, Instagram, Snapchat en Twitter. Houd zeker ook onze website in de gaten!

Stof(fen) om over na te denken!

img

[W]ie was die Me[N]deljev?

Dmitri Ivanovitsj Mendelejev (1834-1907) was een Russische scheikundige die vaststelde dat je de elementen volgens een vast patroon kan rangschikken. Hij ontwikkelde daarvoor een periodiek systeem dat vandaag de dag bekend staat als de “tabel van Mendelejev”. In 2019 is het precies 150 jaar geleden sinds hij voor het eerst zijn tabel bekend maakte. Daarom riep de VN 2019 uit tot het “internationale jaar van het periodiek systeem”.

Wist je dat…

Het in 1955 ontdekte element mendelevium (Md) naar Mendelejev vernoemd werd? Je vindt dit element trouwens niet terug in de natuur. Mendelevium is het lichtste niet-natuurlijk voorkomende element dat alleen in een deeltjesversneller te maken is.

img

[Fe]itjes over de ta[Be]l

  • Er werden in die tijd nog tabellen ontwikkeld. Bijzonder aan die van Mendelejev was dat deze het mogelijk maakte om het bestaan van elementen met bepaalde eigenschappen te voorspellen nog voor ze ontdekt waren.
  • De tabel ziet er meestal uit als een tabel met 18 of 32 kolommen. Er zijn ook andere weergaven. Soms is de tabel zelfs geen tabel maar een spiraal!
  • Heb je een 10 jaar oude poster van de tabel ophangen? Leuk, maar helaas niet meer zo accuraat. Er komen nog regelmatig nieuwe elementen bij en onderzoekers passen deze nog regelmatig aan op basis van nieuwe bevindingen.
img

Downl[O]ad de tabel van Mendelejev

We voorspellen dat de tabel van Mendelejev (ook gekend als het periodiek systeem van de elementen) in 2019 hipper wordt dan eender welke poster. Wees de hype voor en hang ‘m nu al op in je klas, lerarenkamer, bureau, op de koelkast…

Pssst... Herken jij alle elementen in de titels op deze pagina?

img

[Al]les i[S] c[He]mie!

Chemie is écht overal! Denk maar aan wat er daarstraks op je bord lag, de brandstof in je auto, je regenjas, de pilletjes die je onlangs van de dokter kreeg… En mocht je er nog niet bij stilgestaan hebben: ons hele lichaam is eigenlijk een chemisch fabriekje op zich. 

Reserveer je klasbezoek inclusief workshop in het Lab!

Technopolis moet je gewoon zien… én doen! Kom dus met je klas naar Technopolis en reserveer je bezoek snel en gemakkelijk online! Tijdens het schooljaar van de chemie kan een workshop in het Lab echt niet aan je bezoek ontbreken. Vink daarom zeker je workshop(s) naar keuze aan.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.