Navigeer dropdown

Er valt heel wat te beleven in Technopolis. In totaal zijn er meer dan 350 opstellingen waarmee je kan experimenteren, verspreid over verschillende zones. Om je bezoek optimaal voor te bereiden, gidsen wij je hier graag al kort door de tentoonstelling. Zo ontdek je de verschillende thema’s en zones en hoe deze in mekaar zitten!

In de Hoofdtentoonstelling staan interactieve opstellingen voor nieuwsgierigen van 4 tot 104 jaar. Ze tonen hoe wetenschap en technologie schuilt in dagelijkse dingen. Heb jij al eens ín een zeepbel gestaan, een dutje gedaan op een spijkerbed, van een paal gegleden zoals bij de brandweer, gefietst op een kabel 5 meter boven de grond of een echte luchtballon opgelaten?

Daarnaast zijn er in de Hoofdtentoonstelling verrassende wetenschapsshows en spectaculaire demo’s die meermaals per dag plaatsvinden. Zo is er de Van de Graaff-generator die de haren van de testpersoon door statische elektriciteit doet oprijzen. En kan je met een ballon een strike gooien? Of hoe kunnen een strijkijzer en een teddybeer in verbinding staan? De indrukwekkende kettingreactie van Technopolis demonstreert het allemaal.

Ook buiten experimenteren is mogelijk in Technopolis in de Doe-tuin met 15 interactieve opstellingen. Want ook bij mooi weer is er wetenschap en technologie. Je zet er een rots van 5 ton in beweging met je pink, je wandelt over een levende brug en je volgt de sporen van het gevaarlijkste dier ter wereld.  

Naast dit experimenteerplezier in de hoofdtentoonstellingsruimte en de doe-tuin voor jong en oud, heeft Technopolis ook een aantal zones die specifiek voor een bepaalde leeftijd of doelgroep uitgedacht zijn.

In het Kinder-doe-centrum opent zich een wereld op kindermaat. Door het levensechte decor doen de allerkleinsten van 4 tot 8 jaar op een totaal nieuwe manier onvergetelijke ervaringen op, en dat binnen 4 thema’s: de Stad, het Park, de Werf en mijn Lichaam.

Jongeren van 8 tot 14 jaar zitten in een cruciale levensfase. Ze krijgen te maken met de eerste beslissingen die hun verdere studie en beroepsmogelijkheid zullen bepalen. De verrassende, interactieve opstellingen rond bestaande en tot de verbeelding sprekende beroepen in Xplora zetten deze leeftijdsgroep op weg naar de job van hun leven en maken de link duidelijk naar wetenschappelijke of technologische studie -en beroepsmogelijkheden.

Technopolis laat jongeren van 14 tot 18 jaar mee nadenken en hun creativiteit gebruiken. In de zone Inspirience wordt deze doelgroep geïnspireerd en beleven ze een unieke ervaring met wetenschap en technologie.

Technopolis heeft ook steeds een tijdelijke tentoonstelling, uitgewerkt rond een bepaald thema. Klik hier voor meer info over de lopende Thematentoonstelling.

Alle interactieve opstellingen zijn gegroepeerd rond thema’s die te maken hebben met het dagelijks leven. Wil je in de lijst van interactieve opstellingen op thema zoeken? Klik dan hier.

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.