Navigeer dropdown

Wat willen jouw leerlingen worden als ze groot zijn? Pretparkontwerper-van-morgen, de stoerste tijgertandarts of de slimste privédetective? Of … schuilt er in hen misschien een ‘natuurtalent’? Ook op die laatste vraag krijg je voortaan een antwoord bij Technopolis, want Xplora, dé beroepententoonstelling waar jouw leerlingen kunnen speuren naar hun talenten, breidt uit!

In samenwerking met het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos worden in Xplora enkele gloednieuwe interactieve opstellingen ‘geplant’! Kom na de Week van het Bos met je klas naar Technopolis. Laat jouw leerlingen groeien tot echte natuurtalenten en test met hen de coolste natuurjobs uit. Het wordt geen doordeweekse natuurwandeling  maar een digitale trip door de natuur!

Xplora, dé beroepententoonstelling voor de kleppers van morgen

Hebben jouw leerlingen ook wat moeite om een studiekeuze te maken? Logisch ook, want met die grote beslissing leggen ze de basis voor de rest van hun carrière. Daarom geeft Technopolis hen graag een duwtje in de rug in Xplora. Xplora richt zich tot de 8- tot 14-jarigen met de vraag ‘wat wil jij later worden’: pretparkontwerper, tijgertandarts, of toch eerder een snoepmaker? Vanaf 6 november kunnen jouw leerlingen er ook hun skills als ‘natuurtalent’ testen. Deze high-tech beroepentrip zal hen tonen hoe verschillend al die ‘groene’ jobs zijn. Gaan zij het maken als boswachter, boomhutbouwer, nachtvlinderspecialist, natuurbeheerder of landschapsdeskundige?

img

Vier groene high-tech opstellingen

De Xplora-zone breidt uit want binnenkort komt daar dus een nieuw beroep bij: ‘natuurtalent’. Jouw leerlingen kunnen er dan ook testen of ze een groen talent zijn met een passie voor dieren. Dat doen we door het bos in te duiken: we beleven de natuur in virtual en augmented reality. Geen doordeweekse wandeling dus want de opstellingen rond het nieuwe beroep ‘natuurtalent’ zitten boordevol verrassende high-tech snufjes. Je kan er leren praten met dieren, zelf zeehondjes redden en padden de weg helpen oversteken. Dat laatste gebeurt via augmented reality. En met een speciale bril kan je ook zonder zelf een poot te  verzetten op vogelsafari gaan in het Zwin. Op deze en nog veel andere manieren ontdek je samen met jouw leerlingen welke natuurberoepen helemaal iets voor hen zijn.

img

Praat met de dieren

Kunnen jouw leerlingen koolmeesjes roepen? Uilen vertellen waar de beste muizen zitten? Of een ree waarschuwen voor gevaar? Je leerlingen leren hun geluiden nabootsen door goed te luisteren en flink te oefenen. Ze laten hun beste imitaties horen van bijzondere dierengeluiden!

img

Help! Dier in nood!

Helpen ze liever dieren in nood? Laat ze dan in de huid van een dierenredder kruipen en via augmented reality enkele dieren in veiligheid brengen: ze begeleiden padden naar een oversteekplaats, brengen zeehondjes naar een rustige zandbank, en sturen vleermuizen naar hun grot. Iedereen veilig?

img

Op vogelsafari

Dankzij virtual reality kunnen jouw leerlingen mee op (virtuele) safari door het Zwin, zonder één voet te verzetten! Ze turen door de torenkijker en zien boven hen een torenvalk bidden, wachtend op zijn prooi. En onder hen duikt net een aalscholver het water in, terwijl wilde ganzen voorbijtrekken. En wie zit daar verstopt in het gras? Ze aanschouwen het vogelrijk door een virtual realitybril.

img

Aan de slag met hout

En omdat ‘natuur’ meer is dan dieren alleen, gaan je leerlingen ook aan de slag met hout. Zo ontdekken ze bijvoorbeeld dat hout niet alleen in het bos te vinden is, maar ook in je huis, in de supermarkt of zelfs in een medicijnkastje! Weet jij wat ze allemaal kunnen maken van houtsoorten als berk, kastanje of eik? Doe de test!

Beroepeninfopunt

Zo word je later een natuurtalent!

Op het einde van de rit getuigen een boswachter, nachtvlinderspecialist, landschapsdeskundige en regiobeheerder (stuk voor stuk enthousiaste natuurtalenten van het Agentschap voor Natuur en Bos) wat hun job inhoudt. Én - ook niet onbelangrijk - ze vertellen wat je leerlingen moeten gaan studeren als ze in hun voetsporen willen treden. De vraag ‘wat wil jij later worden?’ wordt alvast heel wat gemakkelijker voor hen om te beantwoorden: natuurtalent, natuurlijk!

 

Praktisch

  • Doelgroep: 3e tot 6e leerjaar en 1e graad secundair
  • Prijs: gratis, inbegrepen in je dagticket van Technopolis
phone Vanaf 6 november 2017

Deze opstellingen kwamen tot stand dankzij

Reserveer je klasbezoek online

Technopolis moet je gewoon zien… én doen! Kom dus met je klas naar Technopolis en reserveer je bezoek snel en gemakkelijk online!

  

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.