Navigeer dropdown

Wetenschap en technologie maken deel uit van ons dagelijks leven. Meer nog, als je er echt even bij stil staat, dan zou je je niet kunnen inbeelden hoe je zou kunnen leven zonder. Dus waarom zou wetenschap enkel een aangelegenheid voor wetenschappers zijn?

Steeds meer mensen denken daar hetzelfde over en zoeken zelf naar oplossingen voor problemen waar professionele wetenschappers nog geen oplossing voor gevonden hebben. Ze gaan aan het doe-het-zelven. Niet met hamer en lijmpistool, maar met wetenschap! Daarover gaat Doe-het-zelf-wetenschap, de tijdelijke thematentoonstelling van Sparks die na een hele rondreis doorheen Europa in juli en augustus 2017 eindelijk ook in Technopolis staat.

Doe-het-zelf-pioniers van de wetenschap gebruiken goedkope sensoren, smartphones en apps en delen info met online communities. In een klap verpulveren ze ook het stereotiepe beeld van de oude wetenschapper met 10 diploma’s die geïsoleerd van de buitenwereld in z’n laboratorium aan z’n volgende uitvinding werkt.

Wetenschappers doen trouwens meer en meer beroep op mensen zoals jij en ik om hen in hun onderzoek te helpen. Via sociale netwerken, allerlei apps… wordt de brug tussen wetenschappers en de rest van de wereld steeds kleiner.

De thematentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap bestaat – in tegenstelling wat je zou verwachten in Technopolis – niet uit een reeks doe-opstellingen. Voor één keer zetten we je enkel aan het denken, en hoe! Hopelijk krijg je nadien zin om zelf te gaan doe-het-zelven.

img

7 boeiende verhalen van doe-het-zelf-wetenschappers

Via de tentoonstelling Doe-het-zelf-wetenschap trakteren we je op 7 boeiende verhalen van mensen die hun eigen behandeling voor diabetes ontwikkelen tot gemeenschappen die de luchtvervuiling meten.

Zij doen met volle overtuiging aan:

  • Doe-het-zelf-onderzoek,
  • Doe-het-zelf-geneeskunde en
  • Doe-het-zelf-biologie

  

Doe-het-zelf-onderzoek

img

1. Shazia meet de luchtvervuiling

De lucht in Londen behoort tot de meest vervuilde in Europa. Shazia meet de luchtvervuiling in haar stad om iedereen rond haar wakker te schudden. Zij is een van de duizenden ter wereld die de vervuiling in hun eigen buurt meten.

img

2. Doreens team helpt muggen vangen

Doreen heeft een nationaal netwerk van amateur-muggenvangers opgericht. Vanuit heel Duitsland stuurt men haar muggen op om potentiële epidemieën te voorspellen.

Doe-het-zelf-geneeskunde

img

3. Tim is een diabeteshacker

Tim heeft type 1 diabetes. Hij ontwikkelt zijn eigen medische toestellen en apps. Dat is niet alleen goedkoper, hij hoopt er ook de gezondheidszorg mee te verbeteren!

img

4. Pedro en Helena delen uitvindingen

Pedro en Helana richtten in 2014 Patient Innovation op, een organisatie om zelfbedachte medische oplossingen wereldwijd te delen.

img

5. Sara is expert in haar ziekte

Toen Sara te horen kreeg dat ze Parkinson had, besloot ze haar ziekte niet zonder slag of stoot te ondergaan. Ze volgt zelf haar symptomen op en zoekt naar betere oplossingen dan diegene die de dokters haar aanreiken.

Doe-het-zelf-biologie

img

6. Philipp en Bethan maakten minilab

Philipp en Bethan waren gefrustreerd dat biologie onbereikbaar bleef voor wie geen toegang tot een professioneel lab had. En dus maakten ze het Bento Lab: een volledig functioneel lab in het formaat van een doos.

img

7. Pieter jaagt op antibiotica

In zijn doe-het-zelf-labo zoekt Pieter een oplossing voor een van de grootste medische uitdagingen van vandaag: de resistentie tegen antibiotica.

Praktisch

Doe-het-zelf-wetenschap bestaat – in tegenstelling wat je zou verwachten in Technopolis – niet uit een reeks doe-opstellingen. Voor één keer zetten we je enkel aan het denken, en hoe! Hopelijk krijg je nadien zin om zelf te gaan doe-het-zelven.

  • Doelgroep: doe-het-zelf-wetenschappers in wording vanaf 12 jaar
  • Gratis (inbegrepen in je dagticket)
phone In juli en augustus 2017, dagelijks van 9u30 tot 17u.

Dagprogramma

Plan je een bezoek aan Technopolis? Een goeie tip: verken op voorhand het volledige programma. Zo weet je perfect wat je waar en wanneer kan ontdekken op de dag van jouw bezoek!

Hoe hoger de temperatuur, hoe hoger jouw korting!

Technopolis wil je tijdens de zomervakantie verkoelen met verkwikkende kortingen die stijgen naarmate de temperatuur stijgt.

Volg Sparks via

Of schrijf je hier in voor de (Engelstalige) nieuwsbrief van Sparks.

 

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.