Technopolis is gesloten
slide

Xplora

Vinden jouw leerlingen de job van hun leven?

Je merkt het elke dag: jouw leerlingen zijn hun kinderschoenen ontgroeid. Vandaag nemen ze beslissingen die hun studiekeuze en uiteindelijke loopbaan zullen beïnvloeden. Laten we hen hier een handje bij helpen!

Xplora toont op een interactieve manier een reeks bestaande en tot de verbeelding sprekende beroepen met een wetenschappelijke en technische link. Zo ontdekken je leerlingen of ze een goede tijgertandarts zouden zijn, of ze creatief genoeg zijn om animatiemaker te worden... en of ze het in zich hebben om zelfstandige ondernemer of bedrijfsleider te worden. Bij elk beroep krijgen ze achtergrondinfo over soortgelijke jobs en studierichtingen die hen ervoor klaarstomen. Benieuwd naar wat jouw leerlingen later willen worden? Kom erachter in Xplora! 

img

Word jij een natuurtalent?

Vertoef jij graag in de natuur? Ontdek dan of je een natuurtalent bent! Ga op virtuele vogelsafari door het Zwin en breng via augmented reality padden, zeehonden en vleermuizen in veiligheid. En laat je beste imitaties horen van dierengeluiden, zodat je straks misschien wel met uilen of reeën kan praten! Dichter bij de dieren kom je niet! En omdat ‘natuur’ meer is dan dieren alleen, ga je ook aan de slag met hout. 

img

Word jij auto-ontwerper?

Loop jij warm voor motoren, heb jij een oog voor design en sleutel je graag aan auto's? Dan kan je misschien later aan de slag als auto-ontwerper! Herken een gestroomlijnd design, test je reactie- en remtijden probeer een crash te voorkomen. Assembleer tot slot je eigen racewagen en race ermee tegen andere bezoekers. 3, 2, 1... GO!

img

Word jij privédetective?

Steek jij graag je neus in andermans zaken? Kruip dan even in de huid van een privédetective en zoek de dader! Luister naar geluiden om de locatie van de dader te ontdekken, analyseer vingerafdrukken, onderzoek welke werktuigen werden gebruikt en zoek microsporen op stukjes kleding.

img

Word jij klimaatmaker?

Ben jij gefascineerd door klimaat en duurzaamheid? Presenteer dan als een echte weervrouw/-man (mooi) weer voor ons blue key-scherm. Ontdek ook welke gevolgen je dagelijkse gewoontes op het klimaat hebben en voorzie een hele stad met de meest duurzame bronnen van energie!

img

Word jij mode-ontwerper?

Is mode jouw passie? Analyseer kledingstijlen van vroeger en nu uit verschillende culturen, maak een 3D-ontwerp van een 2D-kledingpatroon, kies de juiste stof voor de juiste gelegenheid en ontwerp je eigen outfit!

img

Word jij pretparkontwerper?

Ben jij een waaghals die graag de adrenaline door het lijf voelt stromen én beschik je over een flinke portie technisch inzicht en fantasie? Dan ben jij misschien wel de ideale pretparkontwerper! Maak een wervelende ballenbaan, bepaal welke baanvorm je de grootste snelheid garandeert en maak een adembenemende achtbaan. En... niet te vergeten, bewijs hoe moedig jij bent!

img

Word jij moleculebouwer?

Ben jij gefascineerd door techniek en chemie en kan je goed met anderen samenwerken? Dat zijn niet toevallig de eigenschappen van een uitstekende moleculebouwer! Ontdek hoe goed je presteert in teamverband, of multitasken in je bloed zit, hoe snel je op iets reageert en hoe goed je kan plannen.

img

Word jij snoepmaker?

Snoep eten, dat kan iedereen! Maar kan jij het ook maken en op het de markt brengen? Ontwikkel je eigen snoepje, kies de smaak en de juiste ingrediënten, creëer een smaakvolle verpakking en ontdek of je winst maakt! 

img

Word jij tijgertandarts?

Heb jij een hart voor het welzijn van dieren, zelfs als ze vlijmscherpe tanden hebben? Test dan je kwaliteiten als - waarom niet - tijgertandarts! Bewijs ons dat je veel van dieren weet. Geef aan welke dieren wat eten, welke tanden uit onze collectie van een vleeseter, planteneter of alleseter zijn en het leukste van al... welke drol van welk beestje komt! 

img

Word jij eigen baas of grote baas?

Ben jij in de wieg gelegd bent als ondernemer? Test of je een echte doorzetter bent en of je winst kunt maken na de opening van een nieuw ijssalon. Ontdek verder of je risico's durft nemen en of jij vlotjes kunt plannen.

Vergeet je RFID-armbandje niet!

Wist je dat heel wat van onze interactieve opstellingen uitgerust zijn met RFID (Radio Frequency Identification) technologie? Neem bij het binnengaan een RFID-armbandje, houd het tegen de scanner van de opstelling die je wil uittesten, voer één keertje je gegevens in en je ontvangt de resultaten van je experimenten in je mailbox!

Praktisch

Doelgroep: 3e tot 6e leerjaar en 1e graad secundair
Prijs:  gratis, inbegrepen in je dagticket

Reserveer je klasbezoek online

Technopolis moet je gewoon zien… én doen! Kom dus met je klas naar Technopolis en reserveer je bezoek snel en gemakkelijk online!

Ben je bezoeker, leerkracht of geïnteresseerd in evenementen? Switch hier naar een aanbod op maat.